LC Live

Njemački kratkodlaki ptičar Tončija Viškovića treći na 40. Kupu Istre - natjecanju lovačkih pasa

Njemački kratkodlaki ptičar Tončija Viškovića treći na 40. Kupu Istre - natjecanju lovačkih pasa

4.11.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

POREČ - Četrdeseti po redu Kup Istre okupio je proteklog vikenda 77 pasa ptičara i goniča iz Hrvatske, Slovenije i Italije, saznajemo u Kinološkom društvu Poreč, domaćinu jubilarnog izdanja tog natjecanja lovačkih pasa u radu, uglednog i u europskim razmjerima. Pored ekipa kinoloških društava iz Trsta, Kopra, Poreča, Umaga, Pule, Labina i Pazina, na natjecanje su se prijavili i uzgajivači-pojedinci.

U kategoriji britanskih pasmina, redom su trijumfirali engleski seteri - Bekam vlasnika Livija Pastorčića iz Poreča, Nari vlasnika Davora Gmizića iz Zagreba te Dero Serđa Valentina iz Poreča.

Njemački kratkodlaki ptičar Vox vlasnika Ivana Stojkovskog iz Pule bio je najbolji u konkurenciji kontinentalnih pasmina. Drugo i treće mjesto osvojili su Ekstrem Harija Heraka iz Poreča i Light V.G. Tončija Viškovića iz Labina. Riječ je također o njemačkim kratkodlakim ptičarima.

 

Bekam i Vox pritom su u svojim kategorijama bili najbolji od najboljih te jedini osvojili kandidaturu za titulu šampiona, koja se dodjeljuje na razini Hrvatskog kinološkog saveza temeljem prikupljenih bodova po različitim natjecanjima, prenosi tajnik Kinološkog društva Poreč Dušan Uljančić. U konkurenciji istarskih goniča kratke dlake, pobjedu je odnijela Breda vlasnika Graciana Hrvatina iz Poreča, druga je bila Dijana vlasnika Eda Rajka iz Sv. Lovreča, a treća Bistra, također Graciana Hrvatina.

 

Natjecanje se odvijalo u lovištima diljem Poreštine, po idealnim vremenskim uvjetima i pod budnim okom međunarodnog sudačkog povjerenstva. Organizacijski odbor Kupa Istre, formiran na razini lovačkih društava u čitavoj Istri, ističe da je ova priredba bila najpoznatije

kinološko-lovačko natjecanje u bivšoj Jugoslaviji, a danas joj ta titula pripada u okvirima Hrvatske i srednje Europe. Kup je utemeljen kao natjecanje lokalnog karaktera u Bujama, tijekom 70-ih su mu prišla kinološka društva iz čitave Istre, a krajem 80-ih i Talijani i Slovenci. Od 1995 odvija se pod patronatom županijskog lovačkog saveza. M. DODIĆ

 

Foto: gorila.hr

 

njemački kratkodlaki ovčar lovački psi pas kup istre tonči višković