Nisu objavili presudu po kojoj je Zelena stranka izgubila sport protiv Rockwoola pa ih sud kaznio

Nisu objavili presudu po kojoj je Zelena stranka izgubila sport protiv Rockwoola pa ih sud kaznio

13.2.2015. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Nakon što su izgubili spor s tvrtkom Rockwool Adriatic, vezano uz klevetu, stranka Zeleni savez Zeleni i njezin predsjednik Josip Anton Rupnik ovršeni su za 115 tisuća kuna jer nisu postupali prema onome što im nje presuda nalagala. To je objelodanio u srijedu na konferenciji za novinare sam Rupnik, žaleći se na ovrhu te ističući da su nakon objavljene presude stranka i predsjednik stranke kažnjeni s po 20 tisuća kuna, te da su morali nadoknaditi troškove suđenja u visini od 10 tisuća kuna.

Poželjni portali

- Osim plaćanja tih kazni naša stranka, te njezin predsjednik,  morali su u određenim medijima, točnije portalima, objaviti presudu Općinskog suda od 15 stranica. Advokatska kuća Žurić iz Zagreba, koja je zastupala tvornicu, podmetnula je sudu nekakav popis medija i portala i kada smo tražili da nam dostave objave našeg teksta u tim medijima i na portalima, više od godinu dana nismo dobili odgovor. Međutim, Općinski sud je vrlo brzo prihvatio prijedlog da se izvrši dodatna ovrha nad sredstvima predsjednika stranke i same stranke u iznosu od 115 tisuća kuna, kazao je Rupnik.

Pojasnio je da nitko ne može prisiliti medije da objave neku informaciju te da se o tome raspitao u novinarskom društvu. Ipak,  nije odgovorio na pitanje novinara zašto nije presudu objavio putem oglasa. Istaknuo je i da su prije više od godinu dana tražili reviziju postupka sa strane Vrhovnog suda koji im je odgovorio da je to u nadležnosti Općinskog suda.

Kažnjeni, a ispravni

- Općinski nam je sud potom odgovorio da nismo stranka u postupku, međutim, ovršili su nam sva sredstva s računa, kako predsjednika, koji je u mirovini, a isto tako i stranke, tvrdi Rupnik navodeći da su protiv tvornice podignuli i kaznenu prijavu te protiv Općinskog suda u Puli, ali da odgovor još nisu dobili. Istaknuo je i da je nevjerojatno da se neka stranka zelene opcije na taj način kažnjava za klevetu kada na sličan način djeluju sve druge zelene stranke u Europi.

- Svi naši navodi, za koje je sud presudio da su klevete tvornice Rockwool, kasnije se pokazalo da su ispravni, a pogotovo su to pokazali mještani koji su javno protestirali pored tvornice. Naš su stav podržale i ekološke udruge u Istri i Rijeci te Zagrebu i stručnjaci iz različitih područja kroz svoje stručne nalaze i iskaze, zaključio je Rupnik. (B. BAN)

 

rupnik sport presuda kazna rockwool