Nijemci žele ulagati u Plomin III

Nijemci žele ulagati u Plomin III

26.8.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Njemačka kancelarka Angela Merkel podijelila je packe hrvatskoj Vladi zato što gotovo ništa nije učinila da bi privukla njemačke tvrtke na veća ulaganja Hrvatsku. Još prije godinu dana Nijemci su premijerki Jadranki Kosor predali popis od 15 projekata u koje žele ulagati, ali iz nastupa kancelarke Merkel u Zagrebu u ponedjeljak jasno je da se hrvatska strana na te projekte do danas nije očitovala.

- Očekujem da će se otkloniti sve prepreke za njemačka ulaganja, poručila je Merkel hrvatskoj premijerki na sastanku u Banskim dvorima. Ako je u njezinim riječima bilo nestrpljivosti ili ljutnje, to se može objasniti činjenicom da je Merkel s Jadrankom Kosor dogovorila jačanje njemačko-hrvatske ekonomske suradnje još prije godinu i pol, kad je Kosor bila u službenom posjetu Berlinu, ali otad se stvari gotovo nisu pomaknule s mjesta.

Više izvora iz Vlade reklo nam je da su Kosor i Merkel sa suradnicima u Zagrebu večerale u "odličnoj atmosferi", a 90 posto njihova razgovora ticalo se gospodarstva te suradnje zemalja na području industrije, pa i vojne, što je u skladu i s politikom NATO-a. Na večeri se, doznajemo, spominjala gradnja trećeg bloka termoelekrane Plomin, vjetroelektrana, a izričito su spominjane tvrtke Deutsche Bahn, Hrvatske željeznice, Gredelj, Siemens i druge.

Jadranka Kosor izjavila je jučer da je središnje mjesto razgovora bilo jačanje gospodarske suradnje, da se razgovaralo o mogućim ulaganjima u energetiku i infrastrukturu te kako je izražena obostrana želja da potencijal njemačkog ulaganja bude još veći. "Ne mogu konkretno govoriti ni o jednom projektu, jer smo prije svega govorili načelno, ali isto tako govorili smo o projektima koji su sada u različitoj fazi", rekla je Kosor. (B. PODGORNIK/NL, Hina)

 

plomin te plomin kosor politika gospodarstvo investitori te plomin 3 plomin 3 merkel rwe