Nezavisni zajedno - program: DOM ZA STARIJE OSOBE

Nezavisni zajedno - program: DOM ZA STARIJE OSOBE

19.4.2017. // Macronet

Jedna od temeljnih zadaće svake vlasti u Labinu je da vodi računa o svim socijalnim i dobnim strukturama svojih žitelja. Iz navedenog proizlazi najveći ‘’propust’’ ophođenja prema osobama treće životne dobi a taj je nepostojanje doma za starije osobe o kojemu se priča već nekoliko godina. Jedini ‘’alibi’’ neizvršenja tih planova je sudski spor koji se vodi u vezi zemljišta na kojemu je trebao biti izgrađen.  Vremena više nema, potrebe građana su sve veće (s obzirom na populaciju te životne dobi). Zahtjevat ćemo da se izdvoji neki drugi gradski prostor kako bi se napokon krenulo u realizaciju navedenog (za primjer prostora navodimo RIŠ).
 
Gradovi i općine u Hrvatskoj za gradnju dječjih vrtića i domova za starije i nemoćne osobe mogu povući 100 % novca iz europskih fondova. Tako bi i opremanje budućeg doma namjeravali u potpunosti financirati nepovratnim sredstvima iz fondova EU.
 
Dom za starije i nemoćne osobe trebao bi biti prije svega namijenjen građanima lokalne zajednice, pa bi prema tome trebale biti prilagođene i cijene usluga, jer će dom kao samostalna ustanova sa svojim zaposlenicima morati pozitivno poslovati. Cijena smještaja u mnogim javnim domovima u Hrvatskoj kreće se od 3.900,00 do 4.500,00 kuna mjesečno po korisniku, što je u usporedbi s našim mirovinama još uvijek puno. Boljim definiranjem socijalnog statusa građana olakšao bi se pristup tom problemu kao i njegovom rješavanju u smislu sufinanciranja.
 
S obzirom da je ''''priča'''' o domu umirovljenika u Labinu stara nekoliko godina, uvjerenja smo da se mora pod hitno krenuti u realizaciju istoga. Naša je intencija da dom koji sufinancira Grad bude smještaj za one ljude koji ne mogu sami platiti dom, a ne za one koji imaju imovinu i dobru mirovinu. Po tom bi se pitanju morao napraviti jedan pravedan sustav i jasan cilj da osiguramo bolje uvjete i kvalitetniju skrb za starije i nemoćne osobe u Labinu.
 
NAŠA POBJEDA JE JAMSTVO PROMJENA! 
OSVAJANJEM VEĆINE U VIJEĆU, POSTAJEMO UČINKOVIT KOREKTIV RADA GRADONAČELNIKA !


nezavisni zajedno izbori2017 lokalni izbori labin grad labin dom za starije