Nepravomoćna presuda: Načelnik općine Pićan sklapao je poslove sam sa sobom; ljude ugostio u svom hostelu, a račun poslao općini

Nepravomoćna presuda: Načelnik općine Pićan sklapao je poslove sam sa sobom; ljude ugostio u svom hostelu, a račun poslao općini

19.10.2020. // Telegram // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon što ga je kaznilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, IDS-ov načelnik općine Pićan Ivan Franković zbog istog sukoba interesa izgubio je i na sudu. Utvrđeno je, naime, da je nezakonito u ime općine sklapao poslove s vlastitom tvrtkom, pa će u slučaju da presuda postane pravomoćna morati vratiti više od 50 tisuća kuna koje je na taj način zaradio.

Nepravomoćnu presudu, koja je u posjedu Telegrama, protiv Frankovića donio je Trgovački sud u Pazinu. Načelnik Pićna na nju još može uložiti žalbu jer od početka negira sukob interesa u poslovima svoje općine i svoje firme.


ZAŠTO JE NAČELNIK ZAVRŠIO NA SUDU?

Riječ je o slučaju koji seže još u 2011. godinu. Franković je dugogodišnji načelnik općine Pićan. Prvi puta imenovan je prije 13 godina. Tada je u Pićnu već krenula tradicija održavanja ‘Legendfesta’, koji se reklamira kao obiteljska manifestacija legendi, mitova i narodnih vjerovanja.


Kada su u ljeto 2011. u Pićan došli neki od sudionika festivala, Franković ih je smjestio u objektima svog obrta Pedena. Taj obrt registriran je za iznajmljivanje nekretnina, a Franković je u ime općine s vlastitom firmom sklopio ugovore o smještaju sudionika.


DETALJI SPORNIH NAČELNIKOVIH UGOVORA

Prvi ugovor iz 2011. poduzetnik Franković ispostavio je načelniku Frankoviću 31. srpnja. Bilo je faktutirano 14.760 kuna za noćenja tijekom ‘Legendfesta’. Identična situacija, samo nešto skuplja za općinu Pićan, ponavlja se i iduće godine. Obrt Pedena ispostavlja joj 31. srpnja 2012. račun na iznos od 18.625 kuna.

I godinu kasnije, 30. srpnja 2013., Franković izdaje račun u iznosu od 21.250 kuna. Načelnik Pićna sve je to platio.


NAČELNIK JE PRIJAVLJEN ZA SUKOB INTERESA

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je nakon prijave, u listopadu 2018., pokrenulo postupak protiv Frankovića. Uslijedila je uobičajena procedura.

Općina Pićan očitovala se na navode iz prijave te uvjeravala Povjerenstvo da je za poslove s obrtom Pedena bila oformljena posebna komisija. Međutim, Povjerenstvo utvrđuje da je ta komisija provela nadmetanje samo za radove u staroj gradskoj jezgri Pićna, dok je Obrt Pedena općini ispostavila račune za noćenje sudionika ‘Legendfesta’. To, naravno, nije imalo veze jedno s drugim.Cijeli tekst ovdje

(Autor: Ana Raić Knežević)općina pićan pićan presuda trgovački sud legendfest ivan franković politika pogodovanje ids