Nenormalan rast cijena: Probijena psihološka granica od 9 kn po litri benzina

Nenormalan rast cijena: Probijena psihološka granica od 9 kn po litri benzina

10.1.2011. // HRT // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Od ponoći u Hrvatskoj drastično poskupljuje benzin, po litri za gotovo 4 posto. Najtraženiji eurosuper 95 probit će psihološku granicu od 9 kuna i iznosit će vrtoglavih 9,31 kunu po litri.

Eurosuper BS 95 poskupljuje na 9,31 kunu po litri (do sada 8,98), eurosuper BS 95 na 9,36 kn/l (do sada 9,08), a eurosuper BS 98 na 9,72 kn/l (do sada 9,45).

Cijene dizelskih goriva na Ininim se postajama, kako se doznaje, neće mijenjati - eurodizel BS class i tako bi se dalje prodavao po cijeni od 8,62 kune po litri, eurodizel BS po 8,57 kuna, dizel po 8,11 kuna, plavi dizel po 4,99 kune, a loživo ulje ekstra lako po 5,44 kune po litri.

Cijene naftnih derivata korigiraju se svakih 15 dana na temelju Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara prema kuni. Prema pravilniku, najviše je dopušteno maksimalno dvotjedno povećanje ili smanjenje cijena tri posto u odnosu na prijašnju maksimalno dozvoljenu razinu maloprodajne cijene.

Kako bi cijene dvije vrste benzina u odnosu na dosadašnje cijene na Ininim benzinskim postajama porasle za više od tri posto, objašnjenje je vjerojatno upravo u formulaciji da se dozvoljeni postotak promjene obračunava u odnosu na "prijašnju maksimalno dozvoljenu razinu maloprodajne cijene" koja se može, ali i ne mora primjenjivati.

 Predviđa se da će cijene goriva do kraja godine probiti i granicu od 10 kuna po litri! Razlog ovakvom vrtoglavom rastu cijena bit će porast cijena sirove nafte na međunarodnom tržištu, predviđaju analitičari. Tijekom 2010. godine cijena barela nafte nije prelazila 95 dolara. Međutim u 2011. se očekuje da će cijena barela nafte skočiti i do 115 dolara.

 

poskupljenje benzin ina energetici gorivo eurosuper 95