Nema novaca za sanaciju ceste prema Raši: Recesija nagrizla asfalt Barbanštine

Nema novaca za sanaciju ceste prema Raši: Recesija nagrizla asfalt Barbanštine

26.2.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stanovnici općine Barban često se žale na katastrofalno stanje ceste koja iz njihovog mjesta vodi prema Raši, za što prozivaju kamione koji tuda svakodnevno više puta prolaze vozeći kamen iz luke Bršica i obližnjeg kamenoloma Most-Raša. Povremena asfaltiranja ulegnuća i rupa koji nastaju na toj dionici nimalo ne doprinose lagodnijoj vožnji, a lošeg stanja ove posljednje preostale neobnovljene dionice nekadašnje Jadranske magistrale svjesni su i u Hrvatskim cestama.

- Projektna dokumentacija za rekonstrukciju ceste Most Raša - Barban, čija je procijenjena vrijednost oko 35 milijuna kuna, zgotovljena je prije dvije godine. Sukladno obećanju iz središnjice Hrvatskih cesta, tijekom ove godine trebao bi biti raspisan natječaj za izvođača radova. Budući da se radi o velikom zahvatu jer bi obnova postojeće trase uključivala poboljšanja u vidu potpornih zidova, proširenja zavoja, obnove mostova, sređivanja odvodnje i tako dalje, sigurno će se ići na međunarodni natječaj, kaže Marinko Šetić, šef pulske ispostave spomenute tvrtke.

Polovina sredstava za obnovu spomenute ceste u dužini od 8,5 kilimetara trebala bi biti osigurana kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Ako se natječaj za izvođača radova uskoro raspiše, dodao je Šetić, s obnovom bi se moglo započeti nakon turističke sezone.

A kada će biti dovršena druga cesta koja muči Barbance, takozvana barbanska zaobilaznica kojom bi se kamioni preusmjeravali na putu za Žminj pritom ne ulazeći u Barban, potpuno je neizvjesno. Naime, kako doznajemo, zamjenice ravnatelja Županijske uprave za ceste Biserke Griparić, ŽUC trenutačno uopće ne može planirati značajnije investiciji zbog nedostatka financijskih sredstava.

- Iako smo pri kraju rješavanja imovinskopravnih odnosa za cestu dužine oko tri kilometra, jednostavno nemamo financijskih sredstava za njezino uređenje i asfaltiranje. Budući da je situacija u zemlji takva kakva je, ne znam niti možemo li računati na financijsku pomoć Općine, Županije ili Hrvatskih cesta. Neizvjesno je hoćemo li uopće imati dovoljno sredstava za redovito održavanje cesta, to jest sanaciju svih oštećenja koja su nastala tijekom ove jake zime koja nas je svih iznenadila, rekla je Griparić. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

 

raša sanacija radovi na cesti sanacija ceste općina barban rupe na cesti recesija kriza