Nema mira u Prtlogu: Korisnici vezova nezadovoljni: "Takvo nevjerojatno povećanje naknade od sto posto je u najmanju ruku nečuveno!" Imamo odgovor Lučke uprave

Nema mira u Prtlogu: Korisnici vezova nezadovoljni: "Takvo nevjerojatno povećanje naknade od sto posto je u najmanju ruku nečuveno!" Imamo odgovor Lučke uprave

21.11.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jadranko Garilović iz Labina obratio nam se nezadovoljan visinom naknade za vezove u lučici Prtlog koja je, kako nam kaže, povećavana dva puta u zadnje dvije godine. Kako pojašnjava, 26. listopada dobio je račun za plaćanje korištenja sidrišta u luci Prtlog za plovilo RŠ 597 za 2022. u iznosu od 350 kuna, što je, tvrdi, stopostotno povećanje u odnosu na 2021. godinu!

- Naknada za 2022. iznosi 350 kuna po računu od 26. listopada ove godine, dok je za 2021. iznosila 175 kuna, a za 2019. godinu bila je čak 157,50 kuna. Takvo nevjerojatno povećanje naknade od sto posto u odnosu na prethodnu godinu je u najmanju ruku nečuveno. Posebno što to nije iskomunicirano sa zainteresiranim građanima, osim internetom, što je za građane starije dobi ili umirovljenike prilično upitno, pogotovo što neki imamo vez i više od 50 godina. Takvo povećanje te komunalne naknade moralo se podijeliti s građanima da bi se oni mogli opredijeliti za nastavak korištenja veza ili pak za odustajanje, smatra Garilović.

U telefonskom razgovoru s ravnateljicom Lučke uprave rečeno mu je da je Lučka uprava donijela takvu odluku zbog povećanih troškova i investicija, ali mu je u to, ističe, teško povjerovati jer dosad nisu prihvaćene njihove primjedbe, koje su više puta naglašavali, a koje su usmjerene upravo na rješavanje problema.

Na spočitavanja o kupanju, dodaje da se Prtlog smatra lukom otvorenom za javni promet, a prema odredbama Pravilnika o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske, 'zabranjeno je kupanje, plivanje i ronjenje u lukama i prilazima luka', te luka Prtlog ne bio smjela biti i kupalište.
- Zabrana kupanja označena je na vidljivom mjestu, na ploči s upozorenjima o radnjama koje su zabranjene u luci. Nažalost, ta je ploča s upozorenjima u više navrata uništavana, popravljana i ponovno uništavana. U pogledu jurnjave glisera i jet skijeva napominjemo da je za sigurnost plovidbe nadležna Lučka kapetanija Pula, kaže Antonela Mohorović Kožuh, ravnateljica Lučke uprave Rabac te dodaje da u pogledu prisustva pasa i nudista područje luke Prtlog nije uređeno kupalište te stoga nije zabranjen niti dolazak pasa niti nudista.


Ističe da se prije toga pristojbe nisu mijenjale godinama i to od osnivanja Lučke uprave.

- Lučka uprava Rabac preuzela je na upravljanje luku Prtlog 2017. godine. Tada je preuzeto i neuređeno sidrište koje tamo od ranije postoji. Zbog planiranih ulaganja Lučke uprave Rabac u infrastrukturu luka pod našom ingerencijom bili smo prisiljeni povećati cijene radi velikih troškova izrade projektne dokumentacije. Prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Upravno vijeće donosi lučke tarife. Odluka Upravnog vijeća objavljena je na internet stranicama Lučke uprave Rabac i svima je dostupna, odgovorila je taksativno ravnateljica Mohorović Kožuh.


Branko Biočić

prtlog vezovi antonela mohorović kožuh lučka uprava prtlog