NEDEŠĆINA: Građani čiste, šporkulje opet bacaju smeće

NEDEŠĆINA: Građani čiste, šporkulje opet bacaju smeće

18.1.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U našu je redakciju stiglo pismo ogorčenih žitelja sela Beneci na Nedešćini. Naime, kako kažu, prošlo je godinu dana otkad su građani organizirali akciju čišćenja i otkad je općina zaposlila komunalnog redara, ali se "situacija na cesti vraća na staro, kao što su i predvidjeli".

Naime, u općini Sveta Nedelja (Nedešćina) na Labinštini, građani su nakon godina življenja sa štetnim otpadom organizirali akciju čišćenja i očistili dio ceste i šume. Tjedan dana nakon toga smeće je opet osvanulo na istim mjestima na spomenutoj cesti, odnosno u šumi. Već tada su apelirali da se postave kamere ili znakove za videonadzor i da Općina poduzme ozbiljne mjere kako bi se spriječilo nepropisno odlaganje (dijelom čak kancerogenog) otpada. Situacija se nije značajno promijenila.

"Molim i apeliram da se zamoli komunalnog redara da napokon postavi nekakve kamere i počne kažnjavati ljude koji tu bacaju smeće. To je jedini način na koji će se ovaj začarani krug prekinuti. Moji roditelji i ostali stanovnici sela svakodnevno viđaju aute koji se zaustavljaju i bacaju smeće u sumu i nekoliko novih znakova zabranjenog bacanja smeća neće ih zaustaviti! Umjesto da se troši vrijeme na prijavljivanje i skupljanje smeća taj problem treba riješiti u korijenu.


Mogu se postaviti nekakve kamere i u suradnji s policijom početi kažnjavati ovo što je ilegalno. I zakoni su propisani. Podsjećam kako su prošle godine na ovaj datum građani samostalno organizirali akciju čišćenja i napunili vise od cijelog kontejnera smeća u suradnji s komunalnim poduzećem", navodi Mateja Klapčić, jedna od stanovnica sela Beneci.


šporkulje smeće otpad nedešćina