Neće iz Vozilića u Čepić: Vozit ćemo djecu u Labin!

Neće iz Vozilića u Čepić: Vozit ćemo djecu u Labin!

12.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

"Tražimo da se prihvaćeni prijedlog pripajanja područnog odjeljenja Vozilići OŠ u Čepiću ukine, a naš zahtjev podupire 384 mještana Plominštine koji su ga potpisali", rekao je Nikola Vuksan na kraju sastanka roditelja učenika i predstavnika općinske vlasti što je u petak održan u školi u Vozilićima.

Sporni prijedlog usvojen je na sjednici općinskog Vijeća krajem srpnja, a da o njegovu uvrštavanju u dnevni red i raspravi nisu obaviješteni članovi Mjesnog odbora Plomin. Također, 14 općinskih vijećnika olako je podignulo ruke za prijedlog koji nije konačan, no proslijeđen je Županiji odakle će put Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Iako su prisutni općinski načelnik Valdi Runko i vijećnik Bruno Donadić priznali pogrešku za ishitreno izglasavanje i više puta ponovili da su pogriješili, kod prisutnih 50-ak roditelja izazvali su samo ogorčenost i komentare "da je sada ionako prekasno".

 

Pomoći nije bilo ni od pročelnika Županijskog ureda za prosvjetu Mladena Dušmana, koji je nepripremljen i bez relevantnih podataka o broju djece koja će sljedećih godina sjesti u školske klupe u Vozilićima i Čepiću održao monolog o važnosti pedagoškog standarda jer se iz hrpe birokratskih floskula i primjera iz drugih dijelova Istre nije na kraju moglo čuti niti koja su dva prijedloga predložena.

Prijedlog prema kojem bi škola u Čepiću postala područno odjeljenje OŠ Vladimira Nazora u Potpićnu i tako nastavila s radom Runko je opisao kao "više štetan", što je argumentirao mogućim povećanjem troškova koji bi se plaćali iz općinske blagajne.

Pedagoški standard uvjetuje minimalan broj učenika u školi koja želi zadržati status matične škole, a on ne smije biti manji od 112, odnosno po 14 učenika u svakome razredu. OŠ Ivana Gorana Kovačića u Čepiću trenutno polazi njih 86, a četiri razreda u Vozilićima, čiji učenici u više razrede prelaze u matičnu OŠ Ive Lole Ribara u Labinu, ove godine pohađa 21 učenik.

Eventualno administrativno pripajanje škole Vozilići Čepiću kratkoročno bi saniralo problem, no roditelji ne žele ni čuti za mogućnost da djecu umjesto u Labin u više razrede voze u tek kilometar bliži Čepić. Na ruku im idu i nedorečeni zakoni, prema kojima dijete bez obzira na prebivalište može pohađati školu gdje god hoće, što se uostalom na Labinštini već događa jer roditelji zaposleni u Labinu voze djecu iz okolnih naselja u kojima postoje područna odjeljenja u dvije labinske osnovne škole. Zaključak roditelja je jasan: ako i dođe do pripajanja, vozit će djecu u Labin! (S. ZLOIĆ)

 

školarci vozilići bruno donadić mladen dušman valdi runko oš ivo lola ribar škola čepić