Nastavljena čišćenja u sklopu projekta „Moremo brinuti o MORU“ – očišćen Remac. Bravo!

Nastavljena čišćenja u sklopu projekta „Moremo brinuti o MORU“ – očišćen Remac. Bravo!

28.8.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Ovog vikenda održana je treća akcija čišćenja podmorja, ovoga puta u uvali Remac u sklopu projekta „MOREmo brinuti o MORU“. Radi se o projektu kojeg provodi Grad Labin, a akciju su odradili članovi DPA Rabac uz prijatelje i zaljubljenike u prirodu te je sakupljeno 1540 kilograma raznog otpada, najviše guma, potom boca svih vrsta.

Ovu vrijednu akciju te zahvalu svim uključenim uputila je i grupa „Volim Prtlog“ koji su između ostalog istaknuli:

„Hvala vrijednim perajama DPA Rabac na današnjem prvom i velikom koraku u zaštiti podmorja Uvale Remac, posebni trenutci koji bude nadu u svima onima koji su ih dugo čekali. Trebat će još puno koraka zaštite, ali plamen svijesti upaljen je.  Srce je zatitralo danas. Hvala  Gradu Labinu na ovoj hvalevrijednoj akciji u sklopu projekta MOREmo brinuti o MORU te LAGUR / FLAG Alba što prepoznaje vrijednost zaštite podmorja kao dio svojih strategija.“

Sljedeće su akcije zakazane za 17.09. (vala Morti) te 22.10. (Šeničina), a čišćenja su organizirana u sklopu projekta „MOREmo brinuti o MORU“ čija je vrijednost 44.438,25 Eura te je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo.

Do sada su održane akcije čišćenja podmorja na rivi Rabac i uvali Prtlog kod mlina, očišćene su i plaže na području Prtloga i Rapca (Prižinja, Maslinica, Remac i Šeničina s dodatnim čišćenjem okoliša oko mlina u Prtlogu), osnovnoškolci su prošli edukaciju u pulskom Aquariumu, a srednjoškolci u rovinjskom Centru za istraživanje mora.

ekologija čišćenje podmorja čistoća centar za istraživanje mora volim prtlog uvala remac otpad