Naselje Kapelica spojeno sa Labinom

Naselje Kapelica spojeno sa Labinom

23.5.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Strpljivi su i tolerantni bili žitelji Kapelice koji su zadnjih nekoliko mjeseci živjeli uz samu prometnicu na kojoj su se izvodili vrlo zahtjevni radovi na izgradnji nove infrastrukture kao i na rekonstrukciji same prometnice.  Ali, danas kada su radovi završeni, kada je sva prašina, buka i posebna regulacija prometa iza njih, osjećaj je više nego dobar. Radovi su, na ovoj dionici županijske ceste u dužini od 1400 metara trajali samo na prvi pogled dugo. Da podsjetimo, sa radovima se krenulo u  2022. godine a onda su zbog ljeta i turističke sezone stali, da bi ponovo krenuli u listopadu.


Često smo isticali da je ova dionica ceste kroz Kapelicu prvi dio kapitalnog infrastrukturnog projekta 21. stoljeća – projekta aglomeracije Labin-Raša-Rabac, čiji je nositelj KP Vodovod Labina koja će u konačnici biti daleko najveća investicija na Labinštini unazad nekoliko desetljeća. Ovaj projekt od velike važnosti za budućnost ne samo Labina već i Labinštinu financiran je sa samo sedam posto vrijednosti investicije iz lokalnih proračuna dok će se ostatak sredstava osigurati putem strukturnih fondova EU te će jedan dio financirati Republika Hrvatska i Hrvatske vode. 


Ogromni građevinski zahvat, čiji je najveći i najzahtjevniji dio podzemna infrastruktura na Kapelici koja se paralelno radila uz rekonstrukciju prometnice, donijet će Labinu i dobrom dijelu Labinštine rješenje problema koji je često bio kamen spoticanja. Naš kraj dobit će potpuno riješenu odvodnju, a samim time i u ekološkom smislu očuvanja našega vrijednog prostora skočiti za nekoliko stepenica. Tako je vrijedna infrastruktura ostala „skrivena“  u dubini, ispod prometnice – a slični nas potezi očekuju sljedećih godina u mnogim labinskim naseljima.


Županijska cesta kroz Kapelicu izrazito je frekventna prometnica i zato je kompletna obnova kolnika i  pješačka komunikacija uređenim nogostupom i javnom rasvjetom vrlo važna  žiteljima najbrže rastućeg labinskog naselja, kao i svima koji putuju u smjeru Koromačna.  Zahvaljujući investiciji Županijske uprave za ceste i učešću Grada Labina, kroz dvije faze, taj je cilj u potpunost ostvaren.


„Od sada je Kapelica još bliže centru Labina. Nova rekonstruirana prometnica u koju je položena vrijedna komunalna infrastruktura, novoizgrađena autobusna ugibališta, kompletna pokrivenost javnom rasvjetom te nogostup koji je i pješački povezao naselje sa Labinom. Vidljivi su to inputi za dodatni razvoj i kvalitetu života naselja  koji bilježi stalni porast broja stanovnika“, poručuje Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina.

kapelica radovi