Nakon sanacije kolnika i izgradnje magistralnog vodovoda: LOKVA VODE ISPRED KUĆE SILVANA NAČINOVIĆA

Nakon sanacije kolnika i izgradnje magistralnog vodovoda: LOKVA VODE ISPRED KUĆE SILVANA NAČINOVIĆA

30.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Silvano Načinović iz mjesta Crni, u općini Raša, požalio nam se kako ima veliki problem s lokvom vode ispred svoje kuće, koja nastaje kada pada kiša i problem nikako ne uspijeva riješiti, barem ne za sada. Riječ je o županijskoj cesti 5081, koja prolazi kroz mjesto Crni, a koja ujedno povezuje sela Ravni, Drenje, Crni i Sv. Marinu s Labinom. Glavni problem spomenute ceste zapravo je točno ispred njegovog dvorišta, ispred kućnog broja 20, gdje se u vrijeme obilne kiše na kolniku zadržava i do 20 cm vode, a ponekad još i više, ovisno o količini padalina.

Pisali svima, ali do danas ništa

- Navedeni problem je nastao prilikom sanacije kolnika  za vrijeme izgradnje dugo očekivano magistralnog vodovoda za naše područje, gdje se sa strane Labina kolnik podigao za 42 cm, a sa strane naselja Ravni za 35 cm. Zbog toga se voda zadržava i slijeva u naš vrt, iz razloga što se nisu postavile nikakve odvodne cijevi za oborinske vode, kao  ni nikakav odvodnih kanal. O navedenom problemu obaviještene su sve moguće nadležne osobe u Istarskoj županiji, Općina Raša, Načelnica i pročelnik,, Županijske ceste ,gospođa Biserka Griparić, kabinet župana, Istarske ceste, inspektor za ceste RH gospodin Antun Vonić, te inspektor za ceste Istarske županije Ivan Vulić. Svi su oni upoznati sa navedenom problematikom, ali i dalje pomaka nema, ističe Silvano Načinović. - Načelnica Općine Glorija Paliska je također obaviještena. Njezino je rješenje bila izgradnja odvodnog bunara u našem vrtu, na što naravno mi nikada nismo pristali, jer se tamo nalaze priključne cijevi za opskrbu vodom za naš dom. Nakon toga smo ponovno kontaktirali Općinu, čak i putem odvjetnika ali ništa. Županijske ceste htjele su sudjelovati u rješavanju navedenog problema zajedno s Općinom, ali je Općina preuzela svu odgovornost na sebe i od tada pomaka nema, ogorčeno tvrdi Načinović.

Više ne znaju kome se obratiti i kome pisati, a problem je svaki dan sve veći, rekao nam je razočan i nezadovoljan Silvano Načinović.

Općina imala namjeru pomoći

Odgovor smo potražili u Općini Raša koju Načinović spominje. Općinska načelnica Glorija Paliska je rekla kako zna za taj problem.

-Problem s oborinskom odvodnjom na županijskoj cesti 5081 u naselju Crni, koji spominje Silvano Načinović, pojavio se nakon sanacije prometnice prilikom izgradnje magistralnog vodovoda na tom području. Radi se o prometnici koja je u nadležnosti Županijske uprave za ceste (ŽUC). Za potrebe rješavanja problema oborinske odvodnje, izrađen je snimak stanja te prijedlog rješenja koji, prema informacijama iz ŽUC-a, iziskuje višemilijunsko ulaganje. Općina Raša je predlagala interventno rješenje koje je uključivalo otklanjanje problema za obitelj Načinović, s time da je ta obitelj na svojoj parceli trebala dati pravo služnosti Općini da se realizira upojni bunar. S obitelji Načinović bilo je praktički sve dogovoreno, ali su se predomislili i uskratili suglasnost Općini, rekla je općinska načelnica Glorija Paliska.(B. BIOČIĆ)


poplava općina raša crni silvano načinović cesta radovi