Najjači udar od 32 m/s zabilježen je u Plominu

Najjači udar od 32 m/s zabilježen je u Plominu

13.5.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

U noći sa subote na nedjelju izražena hladna fronta prešla je preko istarskog područja donijevši hladan zrak sa sjevera Europe uz buru, oborine i iznimno velik pad temperature zraka.

Bilo je i jače grmljavine te popratnih pljuskova uz prolazno olujan vjetar, a stizale su i dojave o polomljenim granama koje su prouzrokovale manju materijalnu štetu.

 Do 9 sati najviše kiše palo je u Rošcu kraj Umaga (33 mm). Zapuhala je umjerena i jaka bura s olujnim udarima, a najjači udar od 32 m/s zabilježen je u Plominu.

U Gorskom kotaru iznad 800 metara pada snijeg koji stvara snježni pokrivač te uzrokuje velike probleme u prometu, a na Zavižanu su u 8 sati izmjerena 3 cm snijega.

 Pula: Temperatura pala 18 stupnjeva!

Mada se temperaturni šok danima najavljivao, Puljani su ipak bili iznenađeni velikim padom temperature u nedjelju te u nevjerici iz ormara ponovo vadili zimske jakne.

Temperatura je u roku od 24 sata pala za čak 18 stupnjeva - dok je u subotu u 11 sati termometar pokazivao 28 stupnjeva, a sunčan i vrlo topao dan neki su iskoristiti za prvo kupanje, u nedjelju je temperatura u isto vrijeme iznosila tek deset stupnjeva.

Osjećaj hladnoće dodatno je pojačavala jaka, na mahove olujna bura, koja je puhala 50 kilometara na sat te diljem grada lomila grane stabala, prevrtala kontejnere i razbacivala stolce po ugostiteljskim terasama. Na sreću, kako smo doznali iz službe 112, na području Pule nisu zabilježene veće materijalne štete.

Vatrogasci su izašli na nekoliko intervencija - u Voltićevoj ulici stablo je palo i nagnulo se na auto, no bez veće materijalne štete, dok je kod Sveučilišne biblioteke palo na telefonski kabel.

Iako se smirivanje vremena očekuje u ponedjeljak, prognostičari najavljuju da nas kiša očekuje ponovo u srijedu.

 Problemi sa strujom

Zbog jake bure u nedjelju je od pet sati ujutro u cijeloj Istri dolazilo do kraćih prekida u napajanju električnom energijom.

Dežurne službe Elektroistre odmah su po dojavi izlazile na teren pa je tako rano ujutro saniran kvar zbog kojeg su bez struje ostala područja Kacane i Majmajole, dok je sanacija kvara na dalekovodu zbog kojeg su bez struje Hrboki i Hreljići još uvijek u tijeku.

Svi su kvarovi bili tek lokalni, doznajemo iz Elektroistre, no s obzirom da bura ne jenjava, tijekom dana bi ih moglo biti još, a građani nestanke struje mogu dojaviti na dežurni telefon 527-500.

 

Pratite prognozu na Istramet.com.

Ovdje možete pratiti podatke za područje Labinštine, u kojima je vidljivo da je Plomin po udarima bure uz bok Baškoj.

Foto: web cam Rabac

 

 

bura nevrijeme prognoza