Nagodba Općine Pićan i tvornice Rockwool

Nagodba Općine Pićan i tvornice Rockwool

29.11.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Danas, 29.11.2017. godine, u 18:30 sati u vijećnici Općine Pićan vijećnici daju svoju suglasnost načelniku Općine Ivanu Frankovića za potpisivanje sporazuma sa tvornicom kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o.. Tim sporazumom Općina Pićan se obavezuje na povlačenje tužbe potiv tvornice kamene vune Rockwool Adriatic za zagađenje i štetu nastalu na zdravlju ljudi. To znači da vlast koja je na odlasku (lokalni izbori su u svibnju 2017. godine) onemogućuje sve sljedeće vlasti da tuže Rockwool Adriatic bez obzira da li Rockwool Adriatic napravi štetu epskih razmjera koje bi bile toliko vidljive da ne bi trebla nikakva vještačenja niti dokazivanja.
 
 
Općina Pićan je dovela tu veliku nesreću na naš kućni prag i trebala bi zastupati Naše interese i tužiti Rockwool Adriatic za štetu koju nam svakodnevno nanosi te zaustaviti nanošenje daljnje štete. Umjesto toga, predstavnici Općine Pićan su odvjetničkom društu poslali upit za savjetovanje u pravnom postupku protiv Rockwool Adriatic ne dajući im na uvid sve dokumente tj. osnovu na temelju koje je pokrenut tužbeni postupak i time dovodeći u zabludu vijećnike Općine Pićan i ne dajući mogućnost odvjetničkom društvu realnu procjenu situacije.
 
 
Riječ je o tužbi čiji troškovi iznose cca. 500.000,00kn i koja je na ponovljenom postupku za koju je propisana obaveza vještačenje i čiji trošak bi se uvećao za dodatnih cca. 500.000,00kn plus troškovi vještačenja, ali samo u slučaju da se tužba izgubi (ako da). Nadalje, u tijeku su upravni postupci Rockwool Adriatica protiv Općine Pićan kojima Rockwool osporava visinu komunalne naknade (koja je legalno pravo svake općine) i čije rješenje u visokom postotku naginje u korist Općine Pićan. Općna Pićan bi se sporazumom obavezala na smanjenje komunalne naknade za 50% u idućih 5 godina i time izgubila cca. 11.500.000,00kn koje bi vrlo vjerovatno dobila na sudu. Postavlja se realno pitanje kome je u interesu da se Općina Pićan odrekne minimalno 10.000.000,00kn (deset milijuna kuna), mogućnosti daljnjih tužbi Rockwool Adriatica i podizanja visine komunalne nakande narednih 5 godina. Općina Pićan pruža ruku pomirenja tvornici kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. koja je nebrojeno puta izigrala njezino povjerenje. Prvenstveno ugradnjom dodatne cijevi unutar dimnjaka preko koje je išao direktan ispust dima i čestica (bez ijednog filtera) u atmosferu i u naša pluća.
 
 

Gotovo svakodnevno svjedočimo ogromnoj količini smrdljivog, plavičastog dima u okolini našeg doma za koji je odgovorna tvornica Rockwool Adriatic i sa strepnjom gledamo sebe i svoje susjede pitajući se tko je sljedeći. I onda slušamo na televiziji kako se planira uvođenje zabrane pušenja na javnim mjestima te kako je to štetno. Kojeg li licemjerja, naša cigareta (dimnjak Rockwool Adriatica) nadmašuje sve cigarete u državi i to uz potporu Općine Pićan koja umjesto da radi za svoj narod radi u interesu krupnog kapitala.
 

Zanimljivo je da za postoje filteri, naravno prilično skupi, koji gotovo u potpunosti anuliraju ispuštaje formaldehida u okoliš, ali izgleda kako nikome nije u interesu instaliranje takvih filtera. Formaldehid je kumulativni, kancerogeni otrov koji razara naš DNK. Taloži se i taloži, uz osmijeh pićanskih općinara.
 
Vijećnici koji su digli ruku za nagodbu i izdali svoj narod:
Silvan Juran
Kristina Đurović
Matej Selar
Danijel Stanić
Valter Fonović
Dean Močinić
 
Sramite se!!
 
 
Aktivisti udruge "Naša zemlja"
 
 

rockwool nagodba pićan općina pićan tužba istra