Načelnica općine Raša podnijela ostavku

Načelnica općine Raša podnijela ostavku

2.4.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Načelnica općine Raša Glorija Paliska podnijela je ostavku i pismenim se priopćenjem obratila građanima općine kako bi ih obavijestila da je s današnjim danom (utorak) završila njezina dužnost zbog kako je navela, osobnih razloga.


Paliska ističe kako su u proteklom vremenu prošli zajedno mnoge lijepe i ponosne trenutke kroz brojna događanja i manifestacije diljem općine, kroz brojna druženja koja su priredili mještani, razne udruge, osnovnoškolci i vrtićarci a kapitalni projekti koji su ostvareni u tom razdoblju svima su na ponos, bilo da se radilo o obnovi zgrade dječjeg vrtića, o kompletnoj obnovi škole za osnovnoškolce ili da se radilo o otvaranju knjižnice na centralnom trgu u Raši.


- Posebno zadovoljstvo bilo mi je na početku prvog mandata odreći se šest plaća kako bi se mogle urediti prostorije za prvu jasličku skupinu u raškom vrtiću. Radovali smo se obnovljenim igralištima u Raši, Koromačnu, Viškovićima, Bečićima, Barbićima, Zartinju, Letajcu, Kunju, koje trebamo čuvati bolje nego što smo ih čuvali dosada. Radosno smo uređivali i opremali društvene domove u Barbićima, Brgodu, Koromačnu i Sv.Bartolu. S ponosom smo dočekali dovršetak izgradnje vodoopskrbe na našoj obali od Sv.Marine, preko Crni i Drenja do Ravni, kao i izgradnju široke pješačke staze, uz samo more.


Mali sustavi odvodnje napravljeni su za naselja Zartinj, Topid, Letajac i Sv. Bartol. Prekrasan pogled se sada prostire uređenom i obrađenom Raškom dolinom. Uredili smo i proširili posljednja počivališta na Skitači i Sv.Lovreču, gdje smo izgradili novu mrtvačnicu. Radili smo mnoge druge stvari – povisili smo iznose za stipendije, povisili naknade roditeljima novorođene djece, osigurali sredstva roditeljima na početku školske godine za udžbenike i školski pribor, obnovili smo dimnjak raške toplane, ishodovali građevinsku dozvolu za obnovu bazena, izgradili lučicu na Trgetu.


Iz Vodovoda Labin je ovih dana stigla lijepa vijest da je Etapa 1 Aglomeracije Labin-Raša-Rabac prijavljena na natječaje Strukturnih fondova za koheziju, što predstavlja veliki iskorak u ostvarenju toliko očekivanog projekta. Zadnjih se godina puno radilo u području očuvanja bogate rudarske baštine i ostavštine. Prvenstveno se to odnosi na opremanje i otvaranje mini muzeja Kovarska kuća ARSIA sa suvenirnicom, gdje se mogu naći raznovrsni proizvodi posvećeni rudarstvu. Uređenje i stavljanje rudnika Karlota u funkciju spremnog za posjetitelje spada u poseban način odavanja počasti svim našim rudarima, našim precima na čijem je teškom radu i muci nastala Raša.


Posebno je dirljivo što smo to uspjeli napraviti za 30. rođendan Općine Raša. Projekt je krenuo, u samom je začetku i trebat će još dosta truda i rada do dostizanja željenog statusa. Obilježavanjem i komemoriranjem rudarske tragedije u Raši, čuvamo sjećanja na prošlost kroz koju smo ostvarili brojne prekogranične projekte, uz podršku labinske Zajednice Talijana. A tekovine antifašističkih vrijednosti čuvamo kroz sjećanja i obilježavanja nemilih događanja u naseljima Barbići i Kunj.

Manifestacija "Raška noć" je, pak, postala nadaleko poznata. Ugostili smo Petra Grašu, pok. Massima Savića, Halida Bešlića, Maju Šuput, Let 3, Damira Urbana, Zabranjeno pušenje, festival MIK-a, Zijaha Sokolovića i druge. No, bilo je i teških trenutaka. Itekako teških. Plakali smo zajedno tog jutra kad je gorio krov kinodvorane na trgu u Raši. Plakali smo zajedno i tog jutra kad se ogromna crna plahta pojavila u moru na Trgetu i prekrila cijeli Raški zaljev. Plakali smo zajedno tog dana kada je tuča, a kasnije i poplava napala Rašu, piše u svom priopćenje građanima općine Raša Glorija Paliska te navodi kako je mnogo toga napravljeno a mnogo toga treba još napraviti jer lokalna uprava nikad ne miruje. Dodaje da ona prati život i zato je uvijek u pokretu i u promijeni, i da tako treba biti.

- Čini mi se važnim reći da je proteklom razdoblju Općina Raša dobila dragocjen status Općine – prijatelja djece. Takav status ima samo 20-tak općina diljem zemlje. Mnogobrojni uspjesi djece u školi potvrđuju status. Uspjesi raške dramske skupine su posebno lijepa priča. A razni sportski rezultati daleko premašuju granice naše županije. Također, važno je reći da je u proteklom razdoblju Općina Raša stala na noge, stabilne noge. Iz Općine koja je praktički bila korak do bankrota, uspjela je doći do bezuvjetnog mišljenja revizije o svom poslovanju. Ovdje prvenstveno želim veliku zahvalu uputiti vrijednim djelatnicima Uprave na čelu s Pročelnikom.

Veliku zahvalu na svesrdnoj podršci svih ovih godina upućujem vijećnicima vladajuće opcije na čelu s Predsjednikom Općinskog vijeća. Brojni su sati rasprave i promišljanja iza nas. I zato hvala na tome. Veliku zahvalu na izuzetno dobroj suradnji upućujem članovima Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice Općine Raša. I to je jedna priča nastala iz pepela nerada, a podignuta je na zavidnu razinu. Velika zahvala na tome ide dosadašnjem direktoru ureda Turističke zajednice, a novoj direktorici čestitam i želim puno uspjeha u radu. Zahvaljujem svim svojim kolegicama načelnicama, kolegama načelnicima i gradonačelnicima na suradnji.

Zahvaljujem svim gospodarstvenicima, kao i svim predstavnicima civilnog i vjerskog društva, na odličnoj suradnji tijekom svih ovih godina. Zahvaljujem se predstavnicima medija na korektnoj suradnji. I na kraju, velika zahvala ide Vama, građanima Općine Raša, na povjerenju koje ste mi dali u 3 mandata i na zajedničkom putu dugom 15tak godina. Zahvaljujem svima Vama koji ste me znali zaustaviti na trgu da me samo nešto pitate, i Vama koji ste me zaustavljali u trgovini, u frizerskom salonu i sličnim mjestima. Zahvaljujem na podršci, svim pitanjima, komentarima, pohvalama i prijedlozima, kao i na kritikama, prozivanjima, prosvjedima, peticijama.

Sve su to sastavnice koje su obogatile moj profesionalni put na radnom mjestu Općinske načelnice Općine Raša na koji sam jako ponosna i koji sam obavljala s velikom radošću u srcu. Veliki Theodore Roosevelt je jednom rekao: "Učini ono što možeš, sa onim što imaš, tamo gdje jesi."E, pa tako je to bilo kod mene. Budućoj načelnici ili načelniku Općine Raša želim puno uspjeha na ovom radnom mjestu, da voli Općinu Raša i da je vodi samo naprijed, nikako ne nazad, zaključila je Glorija Paliska uz poruku sretno svima.


Branko Biočić
gloria paliska ostavka načelnica općina raša