Na udaru Istra: Otrovni dim iz talijanske spalionice stiže i u Hrvatsku

Na udaru Istra: Otrovni dim iz talijanske spalionice stiže i u Hrvatsku

1.3.2012. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U tršćanskoj spalionici dnevno nestaju ogromne količine otpada, koji se dovozi i iz Napulja i regije Campania kojom dijelom upravlja zloglasna Camorra. Najgore od svega je što, iako je to strogo zabranjeno, u spalionici završava i radioaktivni otpad!

 

Tršćanska spalionica otpada radi punom parom: dnevno spaljuje oko 600 tona otpada, radi punim kapacitetom, iako se radi o postrojenju koje je preglomazno, daleko veće od realnih potreba tršćanske pokrajine. Zato privatna tvrtka, dioničko društvo Acegas APS, koja upravlja spalionicom mora uvoziti otpad da bi poslovala rentabilno.

 

  • Dobili smo potvrdnu informaciju od djelatnika spalionice da je alarmni uređaj koji signalizira radioaktivnost u nekoliko navrata reagirao.
Od svibnja 2011. godine u Trstu se spaljuje otpad koji dolazi iz regije Campania i grada Napulja u sklopu programa talijanske vlade za rješavanje problema nagomilavanja otpada u toj regiji.No, noćni dolasci kamiona prepunih otpada iz Napulja postali su predmet oštrog prosvjeda tršćanskih ekoloških udruga te dijela lokalnih političara, odnosno vijećnika u gradskom vijeću.

Nema kontrole


Roberto Giurastante, predsjednik udruge Greenaction transnational, tvrdi da se spaljuje bez kontrole i da se radi o otpadu kojim u regiji Campania dijelom upravlja kriminalna organizacija Camorra.

"Tražimo da se spaljivanje tog otpada prekine. Građani moraju znati što izlazi iz sto metara visokog dimnjaka spalionice. Crni oblak nije problem tek Tršćana, nego i susjeda u Sloveniji i Hrvatskoj jer se, ovisno o vremenskim prilikama, širi više od 40 kilometara od grada", kaže za Glas Istre Giurastante, koji je prošlog tjedna organizirao prosvjedni skup pred ulazom u spalionicu izgrađenu pokraj mora.

Kamioni iz Campanije pozitivni


Vijećnik u tršćanskom gradskom vijeću Paolo Menis potvrđuje informaciju koja je doprla do javnosti da su mjerenja radioaktivnosti, koja se obavezno obavljaju prilikom svakog ulaska kamiona s otpadom, pokazala da su neki kamioni iz Campanije bili pozitivni.

"Dobili smo potvrdnu informaciju od djelatnika spalionice da je alarmni uređaj koji signalizira radioaktivnost u nekoliko navrata reagirao. U takvim slučajevima zakon naređuje da se kamion mora izdvojiti te isprazniti da bi se obavila kontrola materijala. Znamo da kamioni nisu blokirani i da je materijal je završio u spalionici", kaže Menis.

Dr.Uršić: Sigurno ste na udaru


"Ako puše tramuntana, dim iz tršćanske spalionice sigurno će doći do Pule za sat-dva. Sigurno ste na udaru", kaže dr. Stanko Uršić, poznati ekološki aktivist i predstojnik Zavoda za fizikalnu kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dr. Uršić upozorava da se dioksini ne mogu razgraditi.

"Taj problem bio bi odavno riješen kad iza njega ne bi stajala moćna svjetska kemijska industrija, koja ima ogromne profite. Danas je poznato da je dioksin najkancerogenija tvar koja postoji", upozorava.

Spalionica otrovni dim Italija Trst Dr. Uršic Napulj regija Campania radioaktivni otpad ekologija pozitivni radioaktivnost Istra zagadenje Paolo Menis