Na novogodišnjem kupanju u Rapcu 30-ak hrabrih kupača, među njima i jedno poznato lice s TV ekrana

Na novogodišnjem kupanju u Rapcu 30-ak hrabrih kupača, među njima i jedno poznato lice s TV ekrana

1.1.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

I ove godine Triatlon Klub Albona Extreme Labin organizirao je na plaži pored svjetionika u Rapcu već jubilarno dvadeseto po redu novogodišnje kupanje. Članovi kluba T. K. Albona Extreme s prijateljima sportske udruge Trickeri iz Pazina te članovima Društva podvodnih aktivnosti Rabac, njih 35 među kojima je bilo i nekoliko mještana ali i turista, otvorili su novogodišnjim ulaskom u more točno u 13 sati novu sezonu kupanja u Rapcu.

U prošlih devetnaest godina bilo je lijepih sunčanih dana, ali i bure, kiše i jakog juga, a od kupanja se nije odustajalo a ove je godine hrabre kupače nagradilo i povoljno vrijeme s visokom temperaturom.

- Počeli smo 2003. godine i ovo je naše jubilarno 20. novogodišnje kupanje, nekada nas ima više, nekada manje a danas nas je 35 sa svih strana. Temperatura je ugodna, zahvaljujemo se Turističkoj zajednici Labin na potpori, rekao je Lučano Sošić, predsjednik Labinskog Triatlon kluba koji je u moru otvorio i pjenušac dok je TZ Labin osigurala kuhano vino za kupače ali i mnogobrojne gledatelje koji su sve promatrali iznad plaže. Među kupačima je bio i Alan Šišinački, bivši predsjednik uprave Holcima koji živi u Rapcu.

- Ovo je najzdraviji početak godine. Ako želimo zdravo živjeti moramo koristiti ovo što nam priroda daje dok možemo. Samo treba nastaviti tako, poručio je Šišinački kojem je ovo bilo šesto ili sedmo kupanje, više ni sam ne zna, dok je Marijan Kos, bivši nogometaš, sudac i delegat iz Labina kojemu su 65. ljeta ovo bio drugi ulazak u more prvog siječnja.

- Prvi puta bilo je to prije šest godina. Bilo mi je toliko hladno da sam odmah želio izaći ali nisam zbog ljudi koji su gledali. Međutim nakon pet sekundi privikao sam se i sve je bilo ok. Napravio sam pauzu nekoliko godina i sada se opet vratio, sve je bilo u redu, bolje nego prvi puta, rekao je Kos. Bračni par Bojić iz Labina godinama su tu, a ove su godine došli u jačem sastavu.

- S nama su kćerka i zet. Ja i supruga dolazimo na novogodišnje kupanje godinama. Super je voda. To je zdravo, guštamo, nije hladno, rekao je Frano Bojić. Iz Njemačkog Chemitza na novogodišnje kupanje stigli Felix i Martin:

Dolazimo u Rabac godinama ljeti i zimi na kupanje. Prošli smo više od tisuću kilometara samo zbog ovog novogodišnjeg kupanja i odsjeli u privatnom apartmanu. Prošle godine je bilo hladnije, rekao je Felix. Najstariji kupač bio je Safet Mujkanović, 76-godišnji Labinjan.

- Otvorio sam ove godine kupanje, probio sam led. Dolazim već desetak godina, bogami hladno je, mislim da je voda 10 stupnjeva ali dobra je. Treba se samo naviknuti, rekao je Safet. Pajo Borić iz Gračišća bio je ovdje i prošle godine. Kaže da se kupa cijele zime te da odlazi na zimsko kupanje u Rovinj i Poreč ali Rabac ne može preskočiti. Desetak pazinskih kupača predvodili su članovi pazinskih Trickera, kluba Yoge i Sprintića.

- Ove godine nas je nešto manje nego inače, neki su išli na skijanje, neki su bolesni ali desetak nas je dovoljno. Ja sam bila puno puta, ovo je jedno od najtoplijih novogodišnjih kupanja, rekla nam je Kristina Jurić a njena prijateljica Ivana Labinjan, također iz Pazina dodala:

- Ovo mi je prvo kupanje u Rapcu, inače odem zimi i do Poreča na kupanje. Gušt je ovako u društvu, to je dodatni poticaj, lijepo je, rekla je Ivana koja se inače bavi jogom. Najveća zvijezda bila je ipak Zuzana Filipaš iz "Života na vagi" koji su mnogi prepoznali i željeli se s njom slikati. Zuzana je hrabro ulazila i izlazila iz vode s osmijehom na licu što znači da joj nije bilo prehladno. Mobiteli i fotoaparati radili su punom parom jer su prijatelji i rodbina željeli slikati svoje hrabre novogodišnje kupače i sačuvati uspomenu do idućeg 1. siječnja.


Branko Biočić

novogodišnje kupanje kupanje rabac tk albona extreme zuzana filipaš lučano sošić tk trickeri