Na Kršćinu, u Općini Raša, u pripremi 40 vila s bazenima

Na Kršćinu, u Općini Raša, u pripremi 40 vila s bazenima

29.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

RAŠA -Grupa investitora okupljenih oko tvrtki Dominor i Domus Primus iz Poreča te Irving iz Rijeke kani na području Kršćin u Općini Raša na ukupno nekoliko hektara zemljišta izgraditi 40-ak vila s bazenima, a Općina Raša vidi u tome priliku da kroz javno privatno partnerstvo izgradi vodovod za nekoliko kilometara udaljene Ravne.

 

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, posvećenoj nepostojećoj vodoopskrbi općine na priobalju uz Drenje, Crne i Ravne, Knapić je iznio i zanimljiv detalj - izraelski investitor koji se ranije (doduše ne poimence) spominjao kao mogući ulagač u ovo zasad gotovo nenaseljeno područje s kojeg puca prilično lijep vidik na Kvarner, odustao je, a u igru su ušli investitori koji već imaju papire za pojedinačne vile s bazenima na drugim dijelovima općine.

 

Knapić nam je rekao da se radi o poznatom načinu registriranja više različitih tvrtki istih vlasnika, koji onda kupuju parcelu te prodaju tvrtku kupcu nekretnine, no Općinu više zanima uređenje infrastrukture. Od investitora, koje predstavlja Milan Dragičević iz Poreča, Knapić očekuje pismo namjere kojim bi se reguliralo sufinanciranje vodovoda i širenje ceste te ostale infrastrukture, uglavnom kroz komunalni doprinos.

 

Dodao je da su ulagači izrazili spremnost preuzeti na sebe obavezu gradnje biopročistača te ga kasnije predati na uporabu lokalnoj samoupravi, odnosno ovlaštenom poduzeću.
- Prema našim informacijama, izdano je nekoliko lokacijskih dozvola za naselje Kršćin, a i ukoliko se dogovori javno privatno partnerstvo, to bio moglo znatno olakšati dopremu vodovoda do naselja Ravni, koje od svog nastanka nema vodu te ima problem s kanalizacijom, kazao je Knapić. Podsjećamo, riječ je o poznatom problemu s kanalizacijskim sustavom te velikom septičkom jamom, namijenjenom cijelom turističkom naselju, koju komunalci ne žele preuzeti jer je zbog debele kore i neredovitog održavanja čišćenje i osposobljavanje za normalan rad postalo nemoguće. Budući da kanalizacijski sustav nije kvalitetno izgrađen, kišnica i fekalije zajedno se slijevaju u jamu, koja kod pljuskova prekipi, pa pucaju šahtovi.

 


Na oglasnoj ploči Grada Labina i županijskog Odjela za prostorno uređenje u Labinu pronašli smo doista dvije lokacijske dozvole za kuće s bazenom na Prkušnici iznad naselja Crni, gdje bi trebalo biti naselje Kršćin. Dozvole su izdane tvrtkama Dominor i Domus Primus iz Poreča, registriranima na adresi M. Vlašića 20, te tvrtki Irving iz Rijeke.

 

Pregledom vlasničkih knjiga utvrdili smo da je tvrtka Dominor vlasnik i nekoliko susjednih parcela. Podsjećamo, na adresi u Ulici M. Vlašića bile su prijavljene i tvrtke koje su gradile naselje Paradiž kraj Vodnjana, o kojima je naš list već pisao. Želeći doznati nešto više o ovom projektu te mogućem sufinanciranju infrastrukture, pokušali smo telefonom dobiti i Milana Dragičevića, no jučer u tome nismo uspjeli.

 


Osim nepristupačnog terena, ulagače na tom području ometa i uska cesta, koja je ljeti već dovoljno opterećena kamionima, pa bi doprema vode ili otprema fekalija iz septičkih jama sigurno dodatno začepila promet. Prostorni plan Općine Raša, koji još nije usvojen, mogao bi pak dodatnim urbanističkim uvjetima otežati i poskupjeti izdavanje dokumentacije i samu gradnju. Trenutno se na Kršćinu primjenjuje stari Prostorni plan Općine Labin, s mješovitim građevinskim zemljištem ili šumom.

K. STEPČIĆ REISMAN

Kršćin Raša Ravni prostorni plan lokacijske dozvole Milan Dragičević Crni Drenje Josip Knapić izraelski investitor Dominor Irving Domus Primus