Na istarskim plažama hitna u samo 37 dana reanimirala OSAM KUPAČA - 14 kupača preminula od toga jedna u Labinu

Na istarskim plažama hitna u samo 37 dana reanimirala OSAM KUPAČA - 14 kupača preminula od toga jedna u Labinu

7.8.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Posljednjih dana zaredalo je više slučajeva utapanja kupača. Prema podacima koje je iznijela dr. Gordana Antić, ravnateljica istarske izvanbolničke hitne, od 1. srpnja u Istri se utopilo 14 osoba, i to pet u Puli, jedna u Labinu, dvije u Poreču te po tri u Rovinju i Umagu. "Jedno dijete s područja Umaga je uspješno oživljeno nakon utapanja, a bilo je i osam slučajeva potapanja, i to tri u Umagu, dva u Poreču, jedan u Labinu i dva u Puli", izvijestila je dr. Antić.

Ostali uzroci smrti u ovom periodu su posljedice stradavanja u prometnim nesrećama, predoziranja, te posljedice krvožilnih bolesti. I dalje ima i smrti uslijed komplikacija s covidom, no kako ističe dr. Antić, kod te su bolesti vrlo su male šanse uspješnog oživljavanja u slučaju zastoja disanja ili srca.

U hitnoj medicinskoj službi Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, unatoč povećanom broju timova, krajnjim naporima uspijeva se svakodnevno odgovoriti potrebama velikog broja pacijenata, i to od telefona medicinsko-prijavno-dojavne jedinice 194 koji zazvoni više od 250 puta u smjeni, do onih koji svakodnevno, danju i noći, po suncu i kiši, jure cestama i požrtvovno obavljaju ovaj stresan posao na ulici, na plažama, u stanovima, u domovima za starije, na radnim mjestima, na cesti, u šumama ili pak zbrinjavaju veliki broj turista i građana Istre.

"Svi radnici Zavoda su zaslužili veliku pohvalu za humanost, ustrajnost, entuzijazam i marljivost", naglasila je šefica vanbolničke hitne u Istri.

Od 1. srpnja, odnosno u samo 37 dana, broj hitne u Istri zvonio je čak 12.839 puta. U tom je periodu Nastavni zavod za hitnu medicinu istarske županije zbrinulo 6.322 pacijenta, a bilo je i 70 smrtnih slučajeva različitog uzroka. U proteklih 37 dana provedeno je i 39 reanimacija, a osam pacijenata je uspješno oživljeno. Laici su u čak 20 slučajeva započeli oživljavanje do dolaska hitne medicinske službe, a dva puta upotrijebljen je automatski vanjski defibrilator.

- Na to smo izrazito ponosni, jer pokazujemo da zaista postajemo zajednica koja spašava živote. Naime, uz pomoć laika koji kupuju vrijeme do dolaska hitne medicinske službe stvaramo lanac preživljavanja i podižemo sigurnost života u Istri, naglašava dr. Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo istarske županije.

Radnike Zavoda naročito vesele dobri rezultati rada i daju im dodatnu volju za rad. Tako na primjer, u zadnjih tjedan dana zabilježena su dva događaja kada su pacijenti jedan u dobi od 44, a drugi star 54 godine, uspješno oživljeni i zbrinuti od strane tima hitne medicinske službe, te predani u KBC Rijeka na daljnje bolničko zbrinjavanje. "To je i smisao postojanja hitne medicinske službe, koja treba biti po mjeri pacijenta", naglašava dr. Antić.

Preporuke građanima

Da bi se izbjegli nesretni ishodi, dok traje toplotni val preporuka je svima da između 10 do17 sati ne idu na plažu, da se hrane lagano, uzimaju dovoljno tekućine, uzimaju preporučene lijekove, da prozrače stanove i da izbjegavaju nagle promjene temperature uslijed prenisko postavljene temperature klima uređaja.

Autor: Jasna ORLIĆ

Foto: ilustracija

nastavni zavod za hitnu medicinsku pomoć hitna pomoć kupanje gordana antić