Na HRT-u se po prvi puta prikazuje dokumentarac o situaciji nakon štrajka rudara u Ripendi 1988. - početku kraja rudarstva u našim krajevima

Na HRT-u se po prvi puta prikazuje dokumentarac o situaciji nakon štrajka rudara u Ripendi 1988. - početku kraja rudarstva u našim krajevima

18.5.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dokumentarni film "Poslije štrajka" snimljen je 1988. godine u Labinu, u ugljenokopu Ripenda, nakon 33-dnevnog štrajka rudara. Film nije nikada prikazan na televiziji, a govori o radnicima koje su spustili u jamu rudnika neposredno prije objave odluke o njegovu zatvaranju. Tako stiješnjenima u jami priopćili su im da ostaju bez posla.


Time je započeo nezaustavljivi proces okončanja rudarske djelatnosti na ovim prostorima.

Petar Krelja (Štip, Makedonija, 1940) hrvatski je dokumentarist, redatelj, filmski kritičar. Diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se filmom od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća. Snimio je oko 240 filmova, najviše dokumentarnih, emotivno vrlo angažiranih, o društvenim autsajderima, osobito o djeci i mladima (Povratak 1975, Prihvatna stanica 1977).


U devedesetima, teme njegovih filmova su sudbine ratnih prognanika i stradalnika. Najpoznatiji igrani film "Vlakom prema jugu"(1981.), komedija je iz života stanara Novog Zagreba, oslonjena na tradiciju Kreše Golika, o kojem je Krelja napisao i monografiju "Golik" (1997).

 

HRT2 12:45, 18.05.2010.

 

Foto: Faze rušenja izvoznog šohta u Ripendi 1989. godine (Marijan Milevoj)

 

 

 

šoht ripenda štrajk rudarstvo rudarenje dokumentarac istarski ugljenokopi kova je nasa kova hrt