Na Hitnoj pomoći nepotrebni pregled platit ćete od 70 do 150 kuna

Na Hitnoj pomoći nepotrebni pregled platit ćete od 70 do 150 kuna

6.4.2016. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ako u bolničku Hitnu pomoć dođete bez uputnice liječnika i medicinska sestra procijeni da vaše stanje nije hitno, ali vi inzistirate na daljnjoj obradi, to će vas koštati 100-150 kuna.

Polovica tog novca bit će vam vraćena ako tijekom obrade u bolničkoj Hitnoj primite, recimo, infuziju ili intravenozno neki lijek. Značit će to da ste ipak djelomično opravdali razlog svog dolaska i platit ćete 50-75 kuna.

Ovime želimo da ljudi, koji su stvarno bolesni i koji su stvarno hitni slučajevi, na vrijeme dobiju uslugu, a ne da čovjek koji ima infarkt čeka 10 sati na pregled, jer onda ugrožavamo tog čovjeka, poručio je ministar Dario Nakić.

Precizan iznos biti će definiran do skorašnjeg sastanka ministra zdravlja dr. Darija Nakića s ravnateljima Zavoda za hitnu medicinu, voditeljima objedinjenih hitnih bolničkih prijema, domova zdravlja...

Oni su od 1. svibnja odgovorni za provedbu novog sustava Hitne pomoći. Tko će procijeniti je li pacijentovo stanje ozbiljno, tko će preuzeti odgovornost da vam kaže da možete mirno čekati jutro i otići svojem obiteljskom liječniku? Za početak će to biti dežurni operater na telefonskom broju 194. Broj je to na kojem će se javljati educirani zdravstveni radnici sa skalom pitanja na temelju koje će uputiti pacijenta što da napravi. No, uz broj 194 tu su i obiteljski liječnici koji će, prema pravilima nove reforme, vikendom i blagdanima dežurati od 8 do 20 sati.

Svi pacijenti osim onih životno ugroženih prvo se moraju obratiti svojem ili dežurnom obiteljskom liječniku. Ako on u tom trenutku ne radi, tada zovu 194 ili sami odlaze u izvanbolničku Hitnu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izrazio je u srijedu razumijevanje za najave da bi pacijenti koji dođu na objedinjeni hitni bolnički prijem, a nisu hitni, morali platiti dio pregleda.

"To je tako svugdje u svijetu", izjavio je Reiner novinarima na Trgu svetog Marka gdje se, u organizaciji Ministarstva zdravlja, obilježava Svjetski dan zdravlja, čija je ovogodišnja tema dijabetes.

"Ako ne morate dolaziti u hitnu bolničku službu, a dođete jer vam se prohtjelo, nigdje u svijetu to ne možete napraviti besplatno", rekao je predsjednik Sabora, akademik i ugledni liječnik, dugogodišnji šef Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb.

Tumači pritom kako se ne radi samo o trošku, nego i o tome da pacijenti koji stvarno trebaju dobiti brzu pomoć moraju čekati jer su liječnici, medicinske sestre i dijagnostički aparati "pretrpani" onima koji su pregled mogli obaviti u neko drugo vrijeme i na drugom mjestu, ali im se prohtjelo baš taj dan u bolnici. (H/iPress)

 

 

hitna hitna pomoć zdravlje život financiranje pregled