Na dvije lokacije u Rapcu postavljene kartonske pepeljare za plažu

Na dvije lokacije u Rapcu postavljene kartonske pepeljare za plažu

3.7.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Opušci cigareta jedan su od najčešće pronađenih predmeta na obalnim područjima i u morima diljem svijeta pa tako i u Jadranskom moru. Filteri opušaka cigareta proizvedeni su od vrste plastike koja nije biorazgradiva te sadrži štetne kemijske spojeve stoga je važno podići svijest o štetnosti nepropisnog odlaganja i poduzeti akcije da se količina opušaka na plažama i obalama smanji, poručili su iz Istarske regionalne energetske agencije IRENA.

Za čiste plaže

Stoga su kao mjeru podizanja svijesti o problematici opušaka, a i poticaj za korištenje vlastitih pepeljara na plažama u suradnji s Gradom Labinom, Općinom Kršan, turističkim zajednicama Labin-Rabac i Kršan te trgovačkim društvom 1. MAJ d.o.o., i za ovu turističku sezonu osigurali kartonske pepeljare koje će biti dostupne na stalcima postavljenim na dvije lokacije u Rapcu, na šetnici iznad plaže "Santa Andrea" i na šetnici ispod crkve Svetog Andrije, te na jednoj lokaciji u Plomin luci, na plaži "Copacabana".


Cilj izrade i postavljanja stalaka s kartonskim pepeljarama je potaknuti svijest o problematici opušaka na obalnim područjima i u morima, te putem korištenja vlastitih ili kartonskih pepeljara, smanjiti količinu opušaka, prvenstveno na plažama i kupališnim područjima.


Postavljanje stalaka s kartonskim pepeljarama još je jedna u nizu inicijativa IRENA-e u području zaštite okoliša i cirkularne ekonomije, započetih u sklopu projekata CAPonLITTER i MARLESS, a nastavljaju se putem provedbe novog projekta AWASTER, financiranog iz programa prekogranične suradnje "Interreg Italija - Hrvatska 2021.-2027."


Aktivnosti projekta AWASTER biti će usmjerene na smanjenje stvaranja i poticanja boljeg gospodarenja otpadom putem organizacije obrazovnih programa i tečajeva o načelima kružnog gospodarstva, kao i kroz prekograničnu razmjenu znanja i iskustava koja uključuje učenike osnovnih i srednjih škola te dionike iz gospodarskog sektora.


- Brigom o našim plažama i obali osigurajmo čisto Jadransko more za buduće generacije, poručuju iz IRENA-e.

Branko Biočić

pepeljara za plažu irena ekologija