Na današnji dan prije 500 godina rođen Matija Vlačić (Franković) Ilirik

Na današnji dan prije 500 godina rođen Matija Vlačić (Franković) Ilirik

3.3.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Na današnji dan , 3 ožujka  1520. u Labinu rođen je Matija (Franković) Vlačić Ilirik naš slavni sugrađanin, velikan hrvatske i njemačke reformacijske misli, utemeljitelj protestantske hermeneutike i discipline crkvene povijesti.

Grad Labin će ovu iznimnu obljetnicu obilježavati  narednih pola godine, točnije do mjeseca listopada., a program započinje upravo danas obilježavanjem Dana  Osnovne škole Matije Vlačića koja je zakazana u 18,00 sati. Tom prigodom će gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić učenicima škole koja nosi ime našeg velikana pokloniti  originalnu knjigu Matthiasa Flaciusa llyricusa Septima Centurai iz 1564. godine,a koju je nedavno Grad Labin otkupio.

Obilježavanje će se nastaviti 9. ožujka  kada će se u Kinu Labin održati premijera HTV-ovog dokumentarno-igranog filma Matija Vlačić Ilirik  urednik i scenariste  Nike Kostanića te redatelja  Nevena Mihaela Dianeževića.

U petak, 13. ožujka 2020. 11,00 sati u Gradskoj knjižnici  Labin održati će se promocija Edukativnog priručnika o Matiji Vlačiću Iliriku za srednju i osnovne škole, autorice  Dijane Muškardin.

U program obilježavanja uključene sve labinske škole i institucije, ali vrlo je važno  što će obilježavanje povijesne obljetnice rođenja  naše najistaknutije i najpoznatije povijesne ličnosti  izaći iz okvira lokalnog obilježavanja te imati značajne nacionalne i međunarodne programe.

Od događaja u Labinu izdvaja se  5. Međunarodni znanstveni skup Matija Vlačić Ilirik koji će se održati u travnju  kada će se  realizirati i  najznačajnije  međunarodno događanje a to je dokumentarna izložba  o Matiji Vlačiću u srcu Europskog parlamenta,   na kojoj će biti promovirana kultura, jezik i turizam Labina , a koju je omogućio i podupro Europarlamentarac Valter Flego, predsjednik Počasnog odbora 500- te obljetnice.

matija vlačić ilirik obilježavanje obljetnica