Može li cijena Auto škole u Labinu biti niža od 7458 kuna? Može

Može li cijena Auto škole u Labinu biti niža od 7458 kuna? Može

3.10.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Krajem rujna ove godine, čitatelj Labin.com-a, pod nadimkom Libero1 pokrenuo je temu na našem forumu, te je kasnije napisao i sam vijest o problemu koji čitatelja tišti kao i svakog osamnaestogodišnjaka koji se odlučuje na novi korak u svom odrastanju – stjecanje vozačke dozvole. Tekst mladog gospodina prenosimo u cijelosti:


„Ovaj topic pokrećem inspiriran nedavnim upisom u auto školu pod ingerencijom labinskog pučkog otvorenog učilišta.
Naime,imam 18god. i polovicu auto škole plaćam ja iz zarađene plaće a polovicu moji roditelji tako da me uvrijedila bezobrazno visoka cijena "naše" auto škole koja drži bezobrazno visoke cijene u usporedbi s auto školama susjednih nam gradova.Elaborirano...-dok je kod nas cijena auto škole sveukupno 7350kn npr. u Puli ili Rijeci takva ista auto škola stoji maksimalno 5000kn.
Znam da za taj problem već svi znaju i svi ga prešućuju i uredno plate tu bezobrazno skupu auto školu koja radi monopola na tržištu što je ujedno i zabranjeno drži nerealno visoke cijene a također ne pruža ni dovoljno kvalitetne usluge(niti jedan prolaznik škole ne odradi propisanih 35 sati već su sretni ako odrede polovicu određene satnice)što također ide u korist monopolske auto-škole...
Nadam se da će ljudi reagirati na ovo očito iskorištavanje roditelja i djece i da će se to promijeniti u bližoj nam budućnost.“


Davanja državi
Čelnici autoškola tvrde da je usklađivanje minimalne cijene početkom 2007. godine, neophodno za bavljenje ovim poslom jer mnoge autoškole već sada dio primanja svojim zaposlenicima isplaćuju "na ruke" kako bi izbjegle davanja državi. Sadašnjim pravilnikom minimalna cijena nastavnog sata iz prometnih propisa iznosi 12,80 kuna, a udruge predlažu da nova najniža cijena bude 25 kuna.

Tako bi za 30 sati, koliko je propisano da polaznik mora odslušati, umjesto dosadašnjih 384 kune autoškole zaradile 750 kuna. Sadašnja najniža cijena nastavnog sata upravljanja vozilom iznosi 83,13 kuna, a predlaže se cijena od 120 kuna, što bi u konačnici umjesto dosadašnjih 2909 kuna iznosilo 4200 kuna za 35 sati vožnje. Vlasnici autoškola tvrde da ni novi model nije najsretniji, ali bi barem onemogućio da pojedine autoškole idu "ispod realne cijene" na uštrb davanja državi. Upravo zbog toga vlasnici autoškola traže pomoć zakonodavca da podigne granicu minimalne cijene nastavnog sata jer se međusobno ne mogu dogovoriti o cijeni koja bi svima bila isplativa.

No nije u svakoj regiji jednako. Autoškole u Istri još od lipnja prošle godine naplaćuju po cijenama koje se sada predlažu kao zakonski minimum. Pa ipak, i tu ima problema. "Ni ta cijena nije dovoljna da bismo mogli egzistirati jer svega 2,5 posto dohotka ostaje poslodavcima. Instruktori vožnje dobro su zaštićeni, ali poslodavci nisu", kaže Nikola Vidaković, čelnik udruge autoškola Istarske županije, a kao primjer prikazao je platnu listu jednog instruktora vožnje početnika, koji radi svega tri mjeseca.

Prema toj listi, on je poslodavca u brutu stajao 5775 kuna, a instruktoru se neto isplati 4140 kuna. Takva je situacija kada se poštuju pravila, no sudionici rasprave često su spominjali zagrebačke autoškole kao primjer sive ekonomije. Navodno se u velikom broju zagrebačkih autoškola instruktorima isplaćuju minimalne plaće preko računa, a ostatak na ruke. Međutim, bilo je i onih koji su tvrdili da se cijene ne moraju podizati već naprotiv, da ima prostora i za pojeftinjenja. "Tvrdim da autoškola može biti još jeftinija. U Hrvatskoj imamo 420 učionica koje su mjesečno iskorištene svega 30 ili 40 sati, a mnogi predavači ne mogu dati puni fond sati zbog malog broja polaznika.

 

Može jeftinije


U organizacijskom smislu moglo bi se učiniti puno da autoškole budu jeftinije", rekao je Dražen Plivalić iz Udruge instruktora vožnje. Njegovim su se riječima usprotivili neki čelnici autoškola tvrdeći da nigdje u Europi nema cijene sata vožnje ispod 120 kuna. U Europi se cijene sata kreću između 40 i 60 eura, tvrdi čelnik Hrvatske udruge autoškola Vlado Bodrožić-Selak.

Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova koje je već dvaput odbilo prijedlog autoškola o povećanju minimalne cijene nastavnog sata tražeći da se prijedlog doradi. Oni nisu znali reći kako će MUP reagirati na ovaj, već treći, prijedlog potvrdivši da će se o njemu raspravljati.


U Istri »roza knjižica« košta 7.500 kuna


U proteklih deset godina zatvoreno je čak 12 autoškola u Istarskoj županiji jer je 2003. stupio na snagu pravilnik o minimalnim izračunskim elementima nastavnog sata koji su za teorijsko predavanje iznosili 12,80, odnosno 83,13 kuna za sat vožnje. Zbog poskupljenja goriva, smanjenja praga starosti voznog parka, uvođenja obvezne više/visoke stručne spreme predavača i ostalih prohtjeva, mnogim autoškolama rad nije bio isplativ niti su mogle pokriti troškove. Jednostavno su se ugasile.

- Spomenuti pravilnik je donesen u vrijeme kada je cijena goriva bila oko četiri kune i nisu bili propisani moderni elektronski sustavi za predavanje. Naših 15 autoškola i tri podružnice u Istri naplaćuju usluge skuplje od minimalca, 25 kuna po satu praktične nastave, odnosno 120 kuna za sat vožnje. Ukupno s ispitima, taksama i liječničkim pregledom – oko 7.500 kuna!

To je minimalna cijena po kojoj se uopće isplati održavati kvalitetno predavanja i zalagat ćemo se da se hitno usvoji i pravilnik. Da li je to preskupo? Oduvijek je vozačka dozvola koštala jednu i pol bolju radničku plaću, a tako je i danas. Troškovi su poskupjeli i upravo se zbog njih u skoro vrijeme moraju ujednačiti cijene u čitavoj državi koja bi, s druge strane, morala izaći ususret građanima i smanjiti porez na polaganje ispita, rekao je Vidaković.Održavanjem monopola i cijenom, autoškole se pozivaju na Europu dok zaboravljaju da standard u Europi daleko ispred nas. Labin nije izuzetak. Svaki materijalni izdatak sve je veći teret za kućni budžet uz trenutnu inflaciju, nije ni najmanje bezazlen, te se posredno utječe na pravo na mobilnost, kao i pravo na nesmetan život. U 21. stoljću posjedovanje vozačke dovole ne bi trebao biti luksuz, no u Hrvatskoj je upravo to.

monopol cijena vozačka dozvola Auto škola Labin Pučko otvoreno učilište