Motoristi luduju: Kroz Kršan 150 km/h

Motoristi luduju: Kroz Kršan 150 km/h

19.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

KRŠAN - Otkako je lani obnovljena državna cesta kroz Kršan, ne prestaju utrke razuzdanih motorista, koji uzrokuju glavobolje ostalim vozačima, pješacima ili tek običnim promatračima, mještanima. Potonji i ovog ljeta strahuju od nesreća, negoduju. Slično je i u susjednim mjestima, gdje lokalni »mad maxovi« također provode teror. Zna se čuti da policija tim motoristima ne može stati na rep jer oni,često skrivenih registracijskih oznaka, doslovce prolete pokraj njih.

Ipak, neslužbeno doznajemo da je ovog tjedna dolijalo nekolicina »eustahija« u ciljanoj akciji.

- Istina je,luduju. Noću me probude, čuje se kao da se mlažnjak spušta! Kršan je izgleda primamljiv zbog nove i drite ceste. Dok pretječu, recimo, kamion, dignu se na zadnji kotač! Tu ima djece,biciklista,i oni su najugroženiji,baš kao i pješaci te mještani koji automobilima moraju iz okućnica u zavojima. Dolaze ovdje i dečki iz Pazina, Žminja...

Usto, dade se primijetiti kad na motoru prođe stranac, a kad naš »domaći«, kaŽe nam sugovornik, ne želeći da ga imenujemo.

Za drugog pak mještanina to su sve normalne situacije: više se, kako veli, čuju motori negoli je to kakva luda brzina.

- Što kad mi autom vozimo 110 na sat? Sve ovisi o pragu tolerancije. Bio je policajac neki dan, lovio ih je na motoru,

proturječan je on. U policiji znaju za probleme s motoristima na Kršanštini i Pićanštini. U odgovoru koji potpisuje

Loris Kozlevac, načelnik PU istarske, navodi se da su posljednjih mjeseci ondje sankcionirali 30-ak vozača motora i mopeda.

Najavljuje nastavak represivnih te, u suradnji s lokalnom zajednicom, preventivnih akcija kod vozača početnika.

- Prekršaje čine mladi,skloni pogrešnom dokazivanju i nesvjesni rizika. Dobrodošli su pozivi građana i ukazivanje na posebno problematične vozače. Provjerit ćemo svaku takvu dojavu i reagirati prema potencijalno opasnim pojedincima, kaže Kozlevac. I kršanski načelnik Valdi Runko smatra važnim apelirati na mlade da počnu razmišljati prvenstveno o sebi, ali i o drugima. »Gdje će ih dovesti te jurnjave od 150 kilometara na sat«, retorički se pita Runko, najavljujući skoro ozbiljnije tematiziranje ovog »problema koji je naša svakodnevica«.

 

I. RADIĆ

jurnjava valdi runko loris kozlevac policija brzina kršan motociklisti crna kronika nepoštivanje promet represivne mjere