Mladi u vijećničkim klupama

Mladi u vijećničkim klupama

13.5.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U srijedu je u Velikoj vijećnici Grada Labina u organizaciji Zaklade Fridrich Ebert, Grada Labina i Srednje škole Mate Blažine održana simulirana sjednica Gradskog vijeća pod nazivom „Planska igra – lokalna samouprava „. Riječ je o projektu koji se od 9. svibnja provodi u Srednjoj školi sa ciljem usvajanja osnovnih znanja o lokalnoj samoupravi. Sudionici projekta su uz pomoć trenera i vijećnika Gradskog vijeća Grada Labina, koji su mladima stajali na raspolaganju kao savjetnici, pripremili simuliranu sjednicu Gradskog vijeća.

 

Mladi vijećnici podijeljeni u tri stranke: Stranku mladih kreativaca, Alternativnu stranku mladih Labinjana i Labinsku stranku mladih, poistovjetili su se s ulogama gradskih vijećnika te odigrali sjednicu Gradskog vijeća.

 

Sjednica je započela aktualnim satom na kojem je mlade vijećnike zanimala mogućnost zapošljavanja mladih osoba kroz program volontiranja HZZ-a, odnosno zapošljavanje osoba bez radnog iskustva. Pitanja je bilo vezanu uz sanaciju sportske dvorane, posebno krova, subvencioniranje voznih karata za srednjoškolce, funkciju semafora na Zelenicama, nedostatak prostora za pojedine Udruge i povezanost naselja Starci i Vinež s besplatnom rutom đačkog autobusa u ljetnim mjesecima.

 

Na dnevnom redu sjednice, kojeg su osmislili mladi, našle su se točke: Uređenje parka pokraj policijske postaje, Prenamjena učeničkog doma, te Subvencioniranje vozačkog ispita za nadarene učenike.

 

Nakon provedene rasprave vijećnici su prihvatili prva dva prijedloga, dok treći prijedlog subvencioniranje vozačkog ispita za nadarene učenike nije prihvaćen. Po završetku radnog dijela sjednice učesnicima, mladim vijećnicima podijeljena su uvjerenja o sudjelovanju Planska igra „lokalna demokracija“.

 

Inače, Zaklada Fridrih Ebert već treću godinu u Labinu provodi projekt za mlade pod nazivom Planska igra–lokalna samouprava, čiji je cilj stjecanja znanja mladih o lokalnoj samoupravi, području odlučivanja Gradskog vijeća i funkcioniranju gradske vlasti.

 

Sjednicu je vodila zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan, a prisutne je ispred Zaklade „Fridrich Ebert“ pozdravila Amalija Koren, voditeljica planske igre.

 

Friedrich Ebert zaklada Friedrich Ebert zaklada labin gradsko vijeće