Mještani okolice Rockwoola negoduju: «Gljiva» poslije kiše

Mještani okolice Rockwoola negoduju: «Gljiva» poslije kiše

15.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Mještani iz okolice tvornice kamene vune Rockwool u pićanskom Lugu danas su iznova nazivali našu redakciju, negodujući zbog dima i karakterističnog intenzivnog neugodnog mirisa. Iz tvrtke, pak, poručuju da je riječ o magli koja je česta u dolini, pogotovo u ovo vrijeme razlika između jutarnjih i dnevnih temperatura. Tvrde da njihovi djelatnici, koji svakodnevno više puta obilaze okolno područje, nisu osjetili nikakav miris koji bi se mogao povezati s tvornicom. Priča obiju strana, dakle, i dalje je nepromijenjena.

No, za našeg obilaska nešto prije deset sati vidjeli smo «zavjesu» koja se od tvornice širila prema Kršanu, Vozilićima i Plominu, odnosno prema strani Učke poviše Kožljaka. Iznad niskih bjelkasti oblačića (najvjerojatnije magle), cijelom se dužinom prostirala smećkasta «traka» koja je zamutila krajobraz. Karakterističan neugodan miris osjetio se već u Kršanu, a mnogo intenzivnije u Tupljaku nadomak tvornice.

Ondje su nam članovi obitelji Marčac kazali da je tako uvijek poslije kiše, da su već navikli na takve uvjete kad nema vjetra u kotlini. Čudi ih, međutim, da to ne osjeti nitko od brojnih namjernika koji, kako rekoše, najčešće u automobilu zagrebačkih registracija, obilaze teren, «mirišu» i fotografiraju okoliš.

Žerard Fonović iz Čambarelići, koji nas je obavijestio o situaciji u Lugu gdje obrađuje 20 hektara zemlje, ispričao je da se «noćas nije dalo živjeti od dima i «mirisa».

- Jutros se tu dizala «gljiva»! Ljudima je prekipjelo i sigurno ćemo opet prosvjedovati ako treba i deset dana uzastopce. Upitao bih ove iz tvornice samo jedno: Zašto samo noću ispuštate dimove, a naročito za oblačnog i kišnog vremena? Jer, poslije se «vade» da je sve to magla, kaže Fonović, napominjući da se mnogo uznemirenih mještana tijekom jutra javljalo kršanskom općinskom načelniku Valdiju Runku.

Runko veli da ga je nazvalo više od deset mještana i to iz općinskog središta, Vozilića, Potpićna, Čambarelića i Kožljaka. I sam je primijetio da se iznad magle vidjela, kako kaže, dimna traka boje cigle, što je dokumentirao fotoaparatom, a u Blaškovićima, gdje je sjedište Općine, on nije osjetio da je smrdjelo. Načelnik naglašava da će se s ovim problemom u koštac uhvatiti komisija za ekološka pitanja koja će biti formirana na ovotjednoj sjednici vijeća.

Anđelka Toto-Ormuž, glasnogovornica Rockwoola, kaže da je sloj magle bio ispod najviše točke dimnjaka.

- Dakle, ta magla odnosno "dim" nije bio povezan s ispuhom iz dimnjaka. No, ispuh je bio vidljiv upravo zbog temperaturne razlike. Ali, vrlo je važno reći da vizualni efekt nije presudan, već parametri ispuha koje cijelo vrijeme mjere instrumenti. Dokaz tomu je i činjenica da već u deset sati, dakle kada se temperatura podigla s 11,7 na 17 stupnjeva, ispuh više nije bio vidljiv. Iako je proizvodnja cijelo to vrijeme jednaka, stabilna, izjavila je Toto-Ormuž. (I. RADIĆ)

 

rockwool dim dimiti anđelka toto ormuž valdi runko