Mišljenje Visokog upravnog suda neće pokolebati labinsku oporbu u borbi za uključivanje javnosti u odlučivanju o prostoru kao zajedničkom dobru

Mišljenje Visokog upravnog suda neće pokolebati labinsku oporbu u borbi za uključivanje javnosti u odlučivanju o prostoru kao zajedničkom dobru

12.2.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Krajem prošlog tjedna pristiglo je priopćenje/mišljenje Visokog upravnog suda RH u vezi inicijative oporbenih vijećnika kojom je zatraženo utvrđivanje  zakonitosti odluka o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Labina i izradi Urbanističkih planova turističko razvojnog područja Prtlog 1 i Prtlog 2.

Postupak je iniciran kako bi se stalo na kraj netransparentnom i neodgovornom pa i nezakonitom postupanju gradskih vlasti pri donošenju tako važnih odluka. Za ni jednu od ovih odluka nije provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću što je protivno Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Međutim, Sud je unatoč jasnim smjernicama Povjerenika za informiranje RH od 21. prosinca 2016. godine koje obvezuju gradove i općine da provode savjetovanja sa građanima kada se odlučuje o prostoru kao zajedničkom dobru svih građana, izrazio mišljenje kako je dostatno samo provođenje javne rasprave !?

Ovo mišljenje ni u kom slučaju neće nas pokolebati u daljnjem poduzimanju aktivnosti s ciljem uključivanja javnosti glede donošenja takvih odluka, rukovodeći se pritom posebno i činjenicom da je 3276 naših sugrađana potpisalo peticiju Građanske inicijative Volim Prtlog.

Obraćajući se uoči nadolazećeg Dana rudara prigoda je da svim našim sugrađanima čestitamo taj dan i ujedno sve pozivamo na još aktivnije uključivanje u procese zaštite i očuvanja prirodnih resursa Labina,  Labinštine i šire.

Jedino tako nećemo dopustiti da „samo neki“ odlučuju umjesto nas!Vijećnici Grada Labina (abecednim redom):

Željko Ernečić, Darko Martinović, Nevina Miškulin, Daniel Mohorović, Tanja Pejić, Neel Rocco, Silvano Vlačić


Foto: Volim Prtlog, građanska inicijativa

nezavisni zajedno gradsko vijeće šikuli tanja pejić upu šikuli primjedbe studija prihvatnih kapaciteta turizma grada labina turizam visoki upravni sud ocjena zakonitosti