Ministrica zaštite okoliša s istarskom delagacijom o tvornici kamene vune: Rockwoolu dozvola samo ako radi po EU propisima

Ministrica zaštite okoliša s istarskom delagacijom o tvornici kamene vune: Rockwoolu dozvola samo ako radi po EU propisima

11.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Stav ministrice Marine Matulović Dropulić vezan uz skupštinske zaključke o Rockwoolu je da tvornica neće dobiti uporabnu dozvolu dok se svi ne uvjerimo da po relevantnim pokazateljima u cijelosti radi po EU-ovim propisima, koji prvenstveno štite ljudsko zdravlje, koje nema cijene, rekao je predsjednik Skupštine Istarske županije Anton Peruško nakon jučerašnjeg razgovora s čelnim ljudima Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u Zagrebu. Tema radnog sastanka bili su zaključci Županijske skupštine o radu Rockwoolove tvornice kamene vune u Potpićnu.


Peruško nam je rekao da ministrica pažljivo prati sve događaje vezane uz Rockwoolovu tvornicu u Istri i da joj se redovito šalju inspekcijska izvješća. Ministarstvo je kontaktiralo europsku mrežu službi vezanih za zaštitu okoliša IMPEL te je angažiran njihov stručnjak za proizvodnju kamene vune Richard Bolwen koji je od 18. do 21. veljače bio u pićanskoj tvornici. Izvješće je u Ministarstvo stiglo u ponedjeljak te se prevodi s njemačkog jezika i bit će objavljeno na njihovim web stranicama. Peruško kaže da im je rečeno da je Bolwen utvrdio da je tvornica suvremena i s novom opremom, da su mjerni instrumenti ispravni i kalibrirani, da su mjerni pokazatelji emisija i imisija takvi da ne pokazuju štetnost za zdravlje ljudi i okoliša, ali i da je u cilju smanjenja emisija moguće još dodatno spaljivanje otpadnih plinova u kupolnoj peći.

Predložio je još tri dodatne mjere: umjesto formalaldehida kao aditiv koristiti glukozu, pomaknuti nivo alarma na nižu vrijednost da se omogući brža i učinkovitija reakcija na povećane koncentracije emisija, te kao vezivo u briketima koristiti cement s manje sumpora.


Peruško također ističe da je ministrica u više navrata rekla da je tvornica izgrađena u skladu s hrvatskim propisima, koji su usklađeni s onima EU-a, te da samo Njemačka ima nešto niže granične vrijednosti za emisiju SO2 od drugih zemalja. Izvješće Bolwena poslano je Rockwoolu i u Ministarstvu očekuju tijekom ovog tjedna njihovo očitovanje u pogledu predloženih mjera te vjeruju da će ih prihvatiti i primijeniti u idućih 70-ak dana, nakon čega bi trebao uslijediti tehnički pregled. Od 9. ožujka tvornica opet radi. Inače, tijekom probnog rada bila je u pogonu 69 dana dok je građevnom dozvolom predviđen probni rad od 150 dana. Za uporabnu dozvolu tvornica također mora imati pristupnu cestu, ali i s HEP-om mora riješiti dvostrano napajanje električnom energijom da u slučaju nestanka struje ne bi došlo do izbacivanja plinova.


Peruško je najavio i da će Županija u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo dogovoriti pojačano praćenje zdravlja stanovništva i zaposlenika u tvornici i oko nje, dok će se s Pićnom, Kršanom i okolnim općinama odrediti lokacija monitora s podacima o emisijama i imisijama, tako da ih građani mogu konstantno pratiti, za što su sredstva u Županiji osigurana.


S ministricom Matulović Dropulić i državnim tajnicima Nikolom Ružinskim i Josipom Blažević Perušić u Zagrebu su se sastali dožupan Valerio Drandić, županijski pročelnik Josip Zidarić, Ljiljana Dravec iz Odjela za održivi razvoj te oporbeni vijećnici Marino Roce, Oriano Bulić, Romano Černjul i Josip Anton Rupnik.

S. BENIĆ

ministarstvo zaštite okolia rockwool potpićan marina matulović dropulić dozvola uporabna dozvola ekologija Richard Bolwen