Ministarstvo turizma financira dva OPG-a s područja Labinštine

Ministarstvo turizma financira dva OPG-a s područja Labinštine

8.8.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ministarstvo turizma dodijelilo je cerovljanskom načelniku Emilu Dausu 70 tisuća kuna bespovratne potpore kroz program pod nazivom Konkurentnost turističkog gospodarstva. Načelnik će time višak svojih proizvoda koji su proizvedeni u OPG-u plasirati u vlastitoj ruralnoj kući za odmor  na seljačkom gospodarstvu. Najveća je to potpora koju je u tu svrhu Ministarstvo dodijelilo u Istri gdje je osam obiteljskih gospodarstava dobilo poticaje od 30 do 50 tisuća kuna. Potporu od 50 tisuća kuna dobio je i agroturizam Bratulić u Svetom Petru u Šumi u vlasništvu obitelji tamošnjeg načelnika Marija Bratulića, koji je otvoren ove godine.

 

Budući da se radi o dužnosnicima, načelnik Daus obratio se Povjerenstvu o odlučivanju sukoba interesa s pitanjem smije li konkurirati na natječaju te što mi je činiti. Povjerenstvo, čija je odluka objavljena na internetu, je dalo svoje mišljenje po kojem Daus nije u sukobu interesa i da se može prijaviti na natječaj, a da o svemu mora izvijestiti javnost na službenim stranicama Općine ili putem javnog glasila općine te da ukoliko se pored obavljanja poljoprivredne djelatnosti OPG registrira i za obavljanje dopunskih djelatnosti, dužnosnik vođenje OPG-a mora prepustili drugim članovima i postati članom.

 

Uz istarske načelnike, potporu su dobili i OPG Floriana Radićanina i Albina Radovića iz Nedešćine, Nevena Benazića iz Pule, Đanina Oklena iz Vižinade, Mira Petohleba iz Buzeta te Milana Terlevića iz Poreča. Inače, Ministarstvo je ovim putem financiralo 83 projekta u ukupnoj vrijednosti od 3,6 milijuna kuna. Kako ističu, ovim će putem hrvatska turistička ponuda biti bogatija za 20 novih kušaonica vina i maslinovog ulja na OPG-ovima - četiri iz Zadarske županije, tri iz Bjelovarsko-bilogorske, po dva iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Sisačko-moslavačke te Međimurske županije i po jedan iz Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke te Virovitičko-podravske županije.

 

Osim kušaonica vina i maslinovog ulja, među projektima za koja su odobrena sredstva Ministarstva turizma, nalaze se primjerice, i gradnja bazena u sklopu OPG-ova, ulaganje u uređenje izletišta, razvoj dodatnih sportsko-rekreativnih i kreativno-edukativnih sadržaja, rekonstrukcije kamenih mlinova, uređenje apartmana, izgradnja vidikovaca i vjetroelektrane i drugo.

 

Ukupan budžet programa Konkurentnost turističkog gospodarstva iznosio je 26,65 milijuna kuna, a na mjeru koja se odnosi na OPG-ovce otpada gotovo četiri milijuna kuna.

 

- Program poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva usmjeren je na podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva vrlo su bitan segment ponude, u kojem turist može uživati u domaćim proizvodima, ali i iskusiti kakav je autohtoni život u Hrvatskoj, te osjetiti duh naše tradicije i baštine, ističe ministar turizma Darko Lorencin. (B. BAN)

 

Foto: ilustracija

 

 

opg financiranje florijan radičanin ministarstvo turizma