MINISTARSTVO TURIZMA DODJELJUJE BESPOVRATNA SREDSTVA: Dvadeset milijuna kuna za razvoj turističke infrastrukture

MINISTARSTVO TURIZMA DODJELJUJE BESPOVRATNA SREDSTVA: Dvadeset milijuna kuna za razvoj turističke infrastrukture

9.8.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini za koji je osigurano 20 milijuna kuna. Sredstva iz Fonda namijenjena su javnom sektoru – jedinicama lokalne i područne samouprave za razvoj javne turističke infrastrukture. Programom će se sufinancirati projekti uređenja morskih i ostalih plaža, izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija ili adaptacija centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, njihovo opremanje multimedijalnom opremom te javna turistička infrastruktura u funkciji aktivnog turizma.

Ministarstvo će bespovratnim sredstvima financirati izradu strateških dokumenata razvoja cikloturizma županije sa standardima, uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta te uređenje, postavljanje i opremanje stanica za iznajmljivanje e-bicikla.. 

"Javna turistička infrastruktura integralni je dio ukupne turističke ponude svake destinacije te je zato važno da ju kontinuirano unapređujemo. Ulaganjem u projekte usmjerene na uređenje ili izgradnju novih plaža, centara za posjetitelje te biciklističkih, jahačkih ili pješačkih ruta stvara se nova atrakcijska osnova, odnosno dodatni motivi dolaska u destinaciju što je bitno za razvoj cjelogodišnjeg turizma. Kroz ovaj program želimo povećati cjelokupni dojam i atraktivnost destinacija, a samim time učiniti hrvatski turizam još konkurentnijim“, naglasio je u povodu poziva za dodjelu sredstava ministar turizma Gari Cappelli.

Ministarstvo sufinancira do 80 posto opravdanih i prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Za projekte plaža minimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna dok je maksimalni iznos milijun kuna. Za centre za posjetitelje i interpretacijske centre taj iznos kreće se od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno milijun kuna potpore. Ministarstvo sufinancira i izradu operativnih planova razvoja cikloturizma županije sa standardima do 50 tisuća kuna, a uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta te uređenje, postavljanje i opremanje stanica za iznajmljivanje e-bicikla od 100 tisuća kuna do 400 tisuća kuna.

Javni poziv otvoren je do 15. rujna 2017. godine. Više informacija o uvjetima, uključujući potrebne obrasce mogu se pronaći na službenim web stranicama Ministarstva turizma. Izvor financiranja javnog poziva je Fond za razvoj turizma, odnosno izvanproračunski prihod Ministarstva turizma od naknada za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište. (D. G.)

 

javni poziv ministarstvo turizma infrastruktura bespovratna sredstva