Milan Sijerković na predstavljanju svoje knjige u Labinu: Vrijeme nas uvijek može iznenaditi

Milan Sijerković na predstavljanju svoje knjige u Labinu: Vrijeme nas uvijek može iznenaditi

1.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Lako je urediti knjigu ako imate dobru temu i vrhunskog autora, riječi su Miroslava Sinčića kojima je preksinoć pred ljubiteljima meteorologije u Gradskoj knjižnici započeo predstavljanje »Istarske meteorološke škrinjice« autora Milana Sijerkovića, u izdanju buzetskog Reprezenta. Na brojne epitete kojima je opisao ovo djelo nadovezao se i drugi gost prognostičar Mario Grabar, koji je u dugom i doista iscrpnom izlaganju izrekao sve što se nalazi u prvom sveobuhvatnom prikazu vremenskih (ne)prilika na području Istre.


Sam autor, poznato lice s televizijskih ekrana, bez lažne je skromnosti priznao da je napisao dobru knjigu, čiji je nastanak bio potaknut izostankom publikacije u kojoj bi Istra kao cjelina bila meteorološki obrađena. Dug, opsežan i zahtjevan posao prikupljanja građe na terenu, ali i proučavanja ljetopisa, kronika i opisa vremena iz tzv. lijepe literature rezultirao je lako razumljivim djelom prožetim humorom što u tri sadržajne cjeline kroz više poglavlja donosi vrijeme u Istri, u što je, naravno, uključen i niz poslovica pučkoga predviđanja.


Dvije trećine knjige sačinjava prvo poglavlje - »Istarsko vrijeme i klima«, prikaz glavnih faktora koji utječu na vrijeme, uz detaljan prikaz po godišnjim dobima i mjesecima. »Povijest vremenskih motrenja u Istri« naziv je drugog poglavlja, gdje je prezentiran tijek praćenja vremena na poluotoku od 1864. godine, kada je otvorena prva meteorološka postaja u Istri. Konačno, treće poglavlje donosi prikaz života i rada velikog Andrije Mohorovičića.


Sijerkovićev poziv na raspravu o vremenu okupljeni su sa zadovoljstvom prihvatili pa su se čula različita pitanja o pijavicama, temperaturnim kolebanjima, točnosti pučkog predviđanja, a zanimljive odgovore elokventni je meteorolog zaključio kako drugačije negoli jednim od brojnih bisera narodne meteorologije: »Učka ima kapicu, bog će dati kapljicu«.

Napisala i snimila S. ZLOIĆ

Foto: S predstavljanja knjige: (s lijeva) Mario Grabar, Milan Sijerković, Miroslav Sinčić

 

milan sijerković knjiga predstavljanje knjige istarska meteorološka škrinjica učka meteorologija vrijeme