`Meh na srcu` na mladima ostaje

`Meh na srcu` na mladima ostaje

18.5.2015. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

- Kad smo prije dvadeset godina počinjali s ovom manifestacijom, mladi su se stidjeli naših starinskih instrumenta i skrivajući se na njima svirali. Danas se to čini masovno i ponosno, te ako je "Meh na srcu" manifestacija koju održavamo jubilarni 20. put i malo tome pridonijela izuzetno smo ponosni i zadovoljni- rekao je Josip Pino Knapić, jedan od začetnika organiziranja svirke na mehu, sopelama, šurlama, mešnicama, dvojnicama i ostalim narodnim instrumentima.

Već tradicionalno susretu koji se u subotu održao u velikoj dvorani KUD-a Rudar u Raši, odazvali su se brojni svirači, no ove se godine odazvao izuzetno veliki broj mladih svirača, članova raznih kulturno-umjetničkih društava.

Predsjednik RKUD-a Rudar, Josip Pino Knapić koji je uz Darka Batelića Pipicu bio  i moderator jučerašnje manifestacije, istaknuo je  kako će trud očuvanja tradicije i promocije narodnih običaja i glazbe, zasigurno jednog dana najviše cijeniti mlađi naraštaji koji tek uče tehnike sviranja.

Značajan doprinos u promociji narodne glazbe i običaja imaju kulturno-umjetnička društva, a na jučerašnjem skupu predstavili su se članovi KUD-ova iz Kršana, Raklja, Barbana, Pazina, Kopra, Cresa, Malog Lošinja i Raše.

Prvi je put "Meh na srcu" imao i međunarodni karakter jer je na njemu nastupio mladi bračni par iz Belgije, Hans Jochenns i Annell D`ebonte, koji su izveli par pjesma na flamanskim i francuskim gajdama. Gosti su bili i United colors of Tartan popularni trio iz Zagreba, koji čine, Davorka Dragojević- flauta, Zvjezdan Levinger – škotske gajde i Dubravko Dragojević – bubnjevi.

Sudeći po broju mladih izvođača na jučerašnjem susretu svirača na mehu, dvojnicama, mešnicama, šurlama i sopelici Istre, organizator će imati još dugo godina zadatak organizirati manifestaciju, jer najmlađem je sudioniku bilo tek sedam godina. (A. ŠĆULAC)

 

 

meh na srcu rkud rudar folklor meh sopci narodni plesovi rkud rudar raša