Međunarodna smotra u Rapcu: Puna riva folklora

Međunarodna smotra u Rapcu: Puna riva folklora

20.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Lijepo je bilo u Rapcu, do viđenja u Barceloni - parafrazirajući davnu olimpijsku pjesmu pozdravile su se folklorne skupine koje su u petak i subotu nastupile u Rapcu na sedmoj Međunarodnoj smotri folklora u organizaciji IGF-a, Svjetskog saveza folklornih udruga i skupina, čiji su suorganizatori bili Grad Labin i Turistička zajednica. Na rabačkoj rivi pred punim gledalištem nastupilo je dvadesetak folklornih grupa, većinom iz Italije, te iz Litve, Estonije i Mađarske, a istarske narodne plesove, glazbu i nošnje uspješno su predstavili raški RKUD Rudar i kršanski KUD Ivan Fonović Zlatela.

Nakon svečanoga defilea i zajedničke koreografije plesnih parova iz svih skupina, publici se oba dana obratio i predsjednik svjetskog saveza Lillo Alessandro, koji je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu ne skrivajući zadovoljstvo viđenim, iako su nastupi zbog okupljanja svih sudionika prilično kasnili. Nakon kratkog uvoda voditeljice programa Tanje Škopac o djelovanju i repertoaru folklornih skupina u zadanom vremenu od osam minuta folkloraši su se predstavila po jednim ili dvama plesovima, a koreografi su se za ovu prigodu uglavnom odlučili za starije narodne plesove, plesove udvaranja, neizbježnu talijansku tarantelu, a drugoga dana smotre posjetitelji su imali priliku vidjeti i atraktivan rekvizit "palo dell''amore", "ballarella valligiana", ples povezan s radovima u polju. Suvremeniji izričaj njeguju Estonci, čija je skupina Soleke pokazala i neke elemente baleta uz moderniju glazbu, a pravu raskoš nošnji, kako ženskih tako i muških, prezentirali su gosti sa Sardinije iz skupine Sinnai.

Uz izvrstan nastup jedinog hrvatskog profesionalnog ansambla Lado, što je ljetos na istome mjestu oduševio brojne turiste, ali i stanovnike Labinštine, i ova smotra pokazala je da je upravo izvorna pučka baština najbolji ambasador svake zemlje, a nema sumnje da će slika rasplesanog Rapca obići svih 48 zemalja na pet kontinenata koje okuplja IGF. (Napisala i snimila S. ZLOIĆ)

narodni plesovi rkud rudar rabac Alessandro Lilla međunarodna smotra folklora rabac folklor