Marubeni spreman za Plomin C

Marubeni spreman za Plomin C

2.3.2016. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Projekt izgradnje Plomina C dobar je za Marubeni, Hrvatsku, ali i međunarodne investitore koji već imaju spreman novac za njega, kazao je čelnik Marubenija Hiroshi Tachigami u utorak tijekom panela na Energetskom investicijskom forumu, koji je organizirao Poslovni dnevnik.

 

Odluči li Hrvatska graditi Plomin C, projekt vrijedan milijardu eura i bude li ga gradio Marubeni, financije su spremne, rekao je Tachigami.

 

Naveo je kako će dio investicije financirati HEP, a preostali investitori iz Japana, Francuske i drugih europskih država. "Marubeni ima velik interes za ovaj projekt, no konačnu odluku donijet će HEP, odnosno hrvatska država. Smatram kako je to jedan od ključnih projekata za Hrvatsku, a sam ugljen pruža energetsku sigurnost. Projekt Plomina dobar je za ovdašnje gospodarstvo i zapošljavanje, jer će se zaposliti nekoliko stotina ljudi, a dat će i doprinos lokalnoj zajednici", kazao je čelnik Marubenija.

 

Dodao je i kako će projekt zadovoljavati sve ekološke kriterije, odnosno da Plomin C neće zagađivati okoliš.

 

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, istaknuo je da odluku o gradnji Plomina C treba donijeti struka a ne politika.
Werner Casagrande, predstavnik ENV Croatia Plina, tvrtke kojoj je povjerena izgradnja plinske mreže u trima dalmatinskim županijama za koje ima koncesiju, nije zadovoljan kako teče taj proces. Do sada su, kazao je, spojili šest gradova i postavili više od tisuću vodova, no proces usporavaju lokalni župani i gradonačelnici, odnosno lokalne strukture kojima takav zahvat, pretpostavlja Casagrande, vjerojatno limitiraju mali godišnji proračuni.

"Nadam se da ćemo uskoro vidjeti svjetlo na kraju tunela. Smatram da bi i župani i gradonačelnici trebali vidjeti interes u plinofikaciji svojeg područja i da bi trebali razmišljati dugoročnije", izjavio je Casagrande. (Hina)

 

 

marubeni gospodarstvo te plomin tep c te plomin 3 darko horvat