Marino Roce: trajekt od Plomina do Cresa isplativ u skoroj budućnosti

Marino Roce: trajekt od Plomina do Cresa isplativ u skoroj budućnosti

23.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

PLOMIN LUKA -Dovršetak trajektnog pristaništa u Plominskom zaljevu te trajektna linija do otoka Cresa ili Malog Lošinja glavni su projekti kojima će se ove godine baviti Plomin holding, tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Hrvatske elektroprivrede. Marino Roce, direktor Plomin holdinga, ističe da trajektno pristanište ima načelnu dozvolu, koja je bila predviđena prijašnjim propisima, a u novom zakonu je na neki način preimenovana.

- Prva faza, tj. gradnja obalnog zida je gotova, a u tijeku je rad na drugom dijelu, za koji Plomin holding ima koncesiju Vlade. Druga faza su građevinski radovi na platou, za što imamo načelnu dozvolu državne uprave, koja predviđa »razbijanje« građevinskih dozvola u više odvojenih. Po dobivanju dozvole gradit ćemo infrastrukturu na tom prostoru i završni dio platoa od oko 18 tisuća četvornih metara, a treća je faza nadgradnja, kaže Roce. Dodaje da je na tom prostoru ranije bio mulj i da su prije nekoliko godina, dok je direktor bio Valdi Runko, obavljeni oni radovi za koje nisu bile potrebne dozvole. Ističe da moraju za plato izvesti još završne geodetske i projektantske poslove, nakon čega će dokumente poslati Uredu državne uprave u roku od oko mjesec dana te bi potom trebala biti izdana građevna dozvola.


- Taj će plato u dogledno vrijeme postati dio trajektnog pristaništa, ali se može koristiti i za druge komercijalne namjene u pomorstvu i prometu, veli Roce.
O pokretanju trajektnih linija razmišljalo se i koncem 90-ih, no do danas nije bilo promjena. Obrazlagalo se to tada neprikladnom cestom od Porozina, gdje postoji trajektno pristanište, do grada Cres. Projekt je nedavno ponuđen Osoru i Malom Lošinju, koji su, veli Roce, pokazali interes, iako nemaju mogućnosti za prihvat takvih brodova.


- Brodari još misle da nije vrijeme za takvu liniju, budući da je trajekt zamjena za most te povezuje najbliže točke. U skoroj budućnosti, uz brže trajekte, linija do Osora i Cresa bila bi isplativa, jer je turistima u interesu doći što brže na cilj. Taj bi put iz Plomina do Osora bio skuplji nego do Porozina, ali ako bi u potonji uračunali cijenu nove ceste, ne bi se bitnije razlikovalo, kaže Roce. Od ove godine počet će se, kaže on, naplaćivati određene usluge ribarima koji trenutno koriste tu luku u nekom »vakuumu«, budući da je ona po Prostornom planu Istarske županije namijenjena javnom prometu, a ne ribarskim brodovima. Plomin holding, koji HEP sada u cijelosti financira, godišnje plaća 130 tisuća kuna za koncesiju Lučkoj upravi Rabac za dio pod njenom nadležnošću te 40 tisuća za koncesiju državi za drugi dio zemljišta.

Održavanje plovnog puta je zadatak Lučke uprave. Naime, rijeka Boljunčica slijedom prirodnih zakona nosi mulj u zaljev te smanjuje dubinu. Iako je koncem 90-ih dno očišćeno, sada se taj problem ponavlja, zbog čega bi trebalo urediti obalu Boljunčice pokraj elektrane.
- Zapravo, to je projekt Hrvatskih voda, a mi smo zainteresirani da se to što prije riješi. Protekle godine uređen je dio toka rijeke do mosta. Plomin holding je uložio dva milijuna kuna, a Hrvatske vode tri milijuna. Mislimo da bi za nastavak uređenja područja gdje su sada čamci morala biti zainteresirana i lokalna samouprava, zaključio je Roce.
On je četvrti po redu direktor te tvrtke s troje zaposlenih, koju je na njenom osnutku vodio Alfredo Višković. Potom ju je preuzeo Veljko Karabaić te bivši načelnik Kršana Valdi Runko, upravo nakon odlaska s čelnog položaja u Općini.

Marikultura uskoro pred Općinsko vijeće Kršana

Od općinskog načelnika Kršana Josipa Kontuša doznajemo da je iz Ministarstva graditeljstva stigla suglasnost na Prostorni plan Kršana i usklađivanje s Vladinom Uredbom o zaštiti obalnog pojasa, nakon čega će on ići na potvrdu Općinskom vijeću. Kontuš kaže da po njegovu mišljenju nema zapreka ostvarenju projekta marikulture u Plominskom zaljevu. Riječ je o jednom od dva od ukupno 19 projekata tzv. Prijateljskog okruženja s kojima se koncem devedesetih krenulo radi smanjenja napetosti zbog gradnje TE Plomin II na ugljen, a koji je dobio službenu potvrdu Uprave HEP-a. Partner Plomin holdingu je rovinjska Marimirna. Drugi projekt koji ima odobrenje vrha HEP-a je trajektno pristanište.

K.S.Reisman

Plomin Holding marikultura Marino Roce Kršan trajekt Cres Plomi Luka Termoelektrana