Marco Boi: "Rockwool nije kriv što se magla skuplja u dolini"

Marco Boi: "Rockwool nije kriv što se magla skuplja u dolini"

18.9.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Rockwool je na današnjoj press konferenciji rezimirao prvih 30 dana rada tvornice. Prenosimo izvješće konferencije u cijelosti.

Kao što su novinari pri dolasku mogli primijetiti, započeli smo s uređenjem okoliša naše tvornice. Radovi će trajati gotovo 3 mjeseca a investicija u uređenje zelenih površina iznosi oko 2,5 milijuna kuna.

Flavio Gregorović, voditelj proizvodnje iznio je najosnovnije podatke o proizvodnji u prvih 30 dana pokusnog rada; efektivno smo proizvodili 276 sati, i prosječno smo radili 4 dana tjedno s kapacitetom od 75% dok primjerice tvornica danas radi s 80% kapaciteta. U ovom smo periodu proizvodili tri glavne grupe proizvoda odnosno sve proizvode sukladno planiranom proizvodnom programu. U tri smjene radi oko 100 radnika koji se kontinuirano obučavaju.

Neven Vlačić, voditelj procesa, kvalitete i ekologije, istaknuo je da Rockwool prvi u Hrvatskoj provodi umjeravanje mjerne opreme prema ISO standardu 14181. Vrši ga jedna od rijetkih tvrtki u Europi ovlaštenih za takva mjerenja, i s akreditacijom ISO 17025. Ovo umjeravanje opreme je u skladu s Pravilnikom o praćenju emisija onečišćujućih tvari u zrak.

Mjerna oprema, koja se nalazi na tri mjesta u tvornici – u kupoli, u vrtećoj komori i zoni za sušenje i zoni hlađenja - pokazuje da su sve vrijednosti ispušnih plinova ispod zakonom propisanih graničnih vrijednosti. Dnevne izvještaje o ovim vrijednostima svakodnevno automatski dobivaju Ministarstvo zaštite okoliša i Agencija za zaštitu okoliša. Primjerice, granična vrijednost amonijaka je 100 mg/Nm3 dok u našoj tvornici srednja vrijednost za period od kada smo počeli s pokusnim radom iznosi 45 mg/Nm3.Nadalje, inspekcijske službe nadležnih ministarstava redovito nadziru naš rad.

Nensi Runko, suradnica u komunikacijama novinare je obavijestila da su od danas na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dostupni izvještaji i analize dosadašnjih mjerenja u stanicama koje prate kakvoću zraka u okolici tvornice. Analize svih parametara rade dvije ovlaštene nezavisne ustanove ZZJZIŽ i Institut za medicinska istraživanja u Zagrebu.

Marco Boi, tehnički direktor tako je pokazao grafove s web stranice Zavoda s vrijednostima formaldehida, fenola i amonijaka. Mjerenja ovih parametara započela su prije no što je tvornica počela s pokusnim radom. Iz ovih je grafičkih prikaza vidljivo da rad tvornice nije utjecao na kvalitetu zraka. Bitno je napomenuti kako Rockwoolova tvornica nije jedina koja može utjecati na kvalitetu zraka, a to najbolje pokazuju povremene povišene vrijednosti (peak) upravo u vrijeme kada tvornica nije radila. Primjerice dana 5., 6. i 7. rujna vrijednosti čestica PM10 bile su povišene na mjernoj stanici Čambarelići iako u to vrijeme tvornica nije radila, jer je bio vikend. Naglasio je kako stanice mjere vrijednosti elemenata i plinova koji se pojavljuju u prirodi (fenol, formaldehid i amonijak) ili su pak posljedica uobičajenih poljoprivrednih aktivnosti (amonijak iz stajskog gnojiva) i prometa, paljenja suhe trave (čestice PM10).

Marco Boi se osvrnuo na maglu koja je kao prirodna pojava u dolini često prisutna, i u vrijeme kada tvornica nije u pogonu. Tako smo prikazali nekoliko fotografija tvornice i doline prekrivene maglom napravljenih 12. rujna ove godine i 10. prosinca prošle godine. Ovakvi će prizori biti vrlo česti u vrijeme hladnijih dana odnosno tijekom jeseni i zime i mogao bi se steći pogrešan dojam. „Nadamo se da će magle biti i vikendom, kada ne radimo, kako ne bi došlo do zabune,“ našalio se Marco Boi.Prisutni novinari danas su dobili najnovije izdanje brošure ROCKWOOL INFO broj 3, koju izdajemo za lokalnu zajednicu. Kako bismo naše susjede upoznali sa svim onim što se događa u tvornici, ali i našim planovima, redovito izdajemo ovu brošuru. Besplatno ju dijelimo našim susjedima u 4 susjedne općine. Na ovaj način, pružanjem informacija, želimo pokazati da nema razloga za njihovu zabrinutost. U ovom je broju priča s naslovnice razgovor s dr. Achimom Lohmeyerom, nezavisnim stručnjakom za kvalitetu zraka iz Njemačke.

Dr. Lohmeyer je izradio analizu Studije utjecaja tvornice na okoliš. Također donosimo odgovore na dva najčešće postavljena pitanja naših susjeda za vrijeme prezentacija „Rockwool, vaš susjed“. Naši će susjedi s ovim izdanjem dobiti i DVD s dva filma od kojih jedan prikazuje odličnu suradnju Rockwoola i lokalne zajednice u Njemačkoj.Kako bismo povratili, očito izgubljeno povjerenje, a kao dobar susjed koji želi raditi transparentno, naše smo susjede i hrvatsku javnost obavijestili o oba ispuštanju plinova bez prethodnog filtriranja, iako je ono trajalo samo 3 sekunde. Ali na taj smo način željeli pokazati da ne želimo ništa skrivati i da smo odgovorna tvrtka.

„Još smo jednom pokazali da smo odgovorna tvrtka kojoj su zaštita ljudskog zdravlja ali i zaštiti okoliša prioriteti. Isto tako vodimo veliku brigu o zaštiti naših radnika na poslu. Posebno bih se želio zahvaliti našim djelatnicima koji su visokom profesionalnošću i predanošću omogućili uspješan početak rada,“ istaknuo je Marco Boi na kraju.Anđelka Toto-Ormuž
PR Manager / Voditeljica odnosa s javnostima
Rockwool Adriatic d.o.o.

Rockwool Anđelka Toto Ormuž gospodarstvo press koferencija izvješće Marco Boi ekologija poslovanje magla dim Potpićan Lug