Marco Boi: Potpićan - najmodernija Rockwoola tvornica u svijetu

Marco Boi: Potpićan - najmodernija Rockwoola tvornica u svijetu

29.8.2008. // Energetika - net // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Tvornica Rockwool u Potpićnu je u fazi pokusnog rada koji sada traje drugi tjedan i tvornica radi prema našim planovima i očekivanjima. Kako bismo osigurali uspješan početak rada, od kada smo dobili izmjene i dopune građevinske dozvole, dodatno smo unaprijedili proizvodni proces i to posebice sustav upravljanja, zatim uložili smo trud u dodatnu obuku naših radnika, navodi se u priopćenju Rockwoola. U sva tehnologijska unaprijeđenija investirali smo dodatnih 4 milijuna eura. U priopćenju se navodi kako je postignut dogovor Rockwoola s MZOPUG-om prema kojem ćemo poštivati vrlo striktna ograničenja zaštite okoliša. Ograničenja koja ćemo ovdje poštivati najrigoroznija su u cijeloj Rockwool Grupi. Ova tvornica u Potpićnu najmodernija je Rockwoolova tvornica u svijetu. Ukupno ih je 23 od kojih 20 u Europi. Osigurali smo praćenje kvalitete zraka u okolici tvornice. Naime, na područja najvećeg utjecaja tvornice postavili smo dvije mjerne stanice.

 

Važno je za istaknuti da praćenje i mjerenja kvalitete zraka vrše dvije neovisne ustanove, a to su Institut za medicinska istraživanja u Zagrebu i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Analize zraka u mjernim stanicama pokazuju da su vrijednosti plinova daleko ispod zakonom propisanih. Naš je cilj zadržati kvalitetu zraka u prvoj kategoriji. Kvaliteta ispušnih plinova, se sukladno zakonskim propisima, automatski i kontinuirano mjeri u tvornici.

Uvid u dnevne izvještaje imaju nadležne ustanove – Agencija za zaštitu okoliša i MZOPUG. Od kada smo prošle srijede počeli s pokusnim radom, sve su vrijednosti ispušnih plinova, kao što su primjerice suporovodik, amonijak i formaldehid, u skladu sa zakonom propisanim, stoji u priopćenju.

 

Rockwool proizvodnja gospodarstvo ekologija PR Anđelka Toto Ormuž