Luka Ilić dobitnik Zahvale Grada Labina

Luka Ilić dobitnik Zahvale Grada Labina

7.8.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zahvala Grada Labina ove će se godine dodijeliti i dr. sc. Luki Iliću, protestantskom župniku, za kontinuirano proučavanje djela Matije Vlačića Ilirika i promociju Labina.

Dr. sc. Luka Ilić, teolog je i povjesničar reformacije, rođen 1969. u Karlovcu, a već gotovo dva desetljeća aktivno istražuje život i djelo Matije Vlačića Ilirika, čiji je iskreni štovatelj. Zanimanje za djelima tog velikog uma srednjovjekovne Europe i protestantizma dovodi ga i u Labin. Za svog boravka u njemu, a i kasnije, doprinio je boljem upoznavanju djelovanja velikog Labinjana kod nas, ali i u svijetu, prvenstveno u Sjevernoj Americi i Njemačkoj.

Radeći u labinskom Narodnom muzeju bio je aktivan u uređenju Memorijalne zbirke Matije Vlačića Ilirika, između ostalog napisavši i vodič o tom izuzetnom muzejskom postavu. Od 2006. godine jedan je od glavnih organizatora labinskih simpozija posvećenih Iliriku, tako da zahvaljujući svojim poznanstvima pronalazi znanstvenike izlagače iz čitavog svijeta, naravno i sam izlaže, a potom aktivno surađuje u objavi zbornika s tih skupova.

U sklopu pripreme 500. obljetnice rođenja Ilirika Ilić je bio jedan od glavnih stručnih suradnika prilikom snimanja dokumentarnog filma posvećenog upravo Flaciusu. Vezano za tu značajnu obljetnicu Ilić je pokrenuo i inicijativu da se u Wittenbergu postavi spomen ploča na kući u kojoj je živio Flacius.

Dr. Ilić svojim javnim i stručnim radom ne propušta priliku govoriti i širiti spoznaju o velikom Labinjanu Iliriku, a time i o Labinu za koji je posebno vezan.

Priznanje Grada Labina je likovno rješenje Renata Percana, likovnog umjetnika iz Pule.

luka ilić zahvala grada labina matija vlačić labin grad labin