`Loveći oblake` Armana Jeričevića

`Loveći oblake` Armana Jeričevića

2.2.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Izložbu fotografija pod nazivom "Loveći oblake" umjetnika, filozofa, filantropa i erudita Armana Jeričevića, otvorila je u labinskoj Gradskoj galeriji, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, Daniela Mohorović. Svečanost otvaranja bila je dio programa labinske Noći muzeja.

Multidisciplinarni umjetnik

Izložba se sastoji od printanih fotografija različitih dimenzija (100x140cm, 70x100cm, 50x70cm, 35x50cm) i eksperimentalnog video rada. Sadržaj projekta proizlazi iz dijela umjetnikovog životopisa, u razdoblju od 2000. godine do danas. Naime, kao bivši zagrebački stomatolog te apsolvent režije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, Arman Jeričević 2000. godine donosi odluku o trajnom preseljenju u napušteno selo u Istri, koje postaje platforma za alternativnu samoaktualizaciju te istraživanje mogućnosti etičko-estetskih rješenja na teme optimalne samo održivosti, kako fizičke tako i metafizičke..

Arman Jeričević, rođen je u Zagrebu 1962. godine. Studirao filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti te diplomirao na Stomatološkom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Prije dvadeset godina napušta karijeru stomatologa te započinje životnu i profesionalnu karijeru likovnog (multidisciplinarnog) umjetnika, te 2000. godine seli u Istru, gdje danas boravi i stvara.

Prisutan je mnogim radovima u ambicioznim likovnim opremama predsjedničkih apartmana luksuznih hotela u Dubrovniku i Rovinju, gdje njegovi radovi stoje uz radove poznatih hrvatskih umjetnika Džamonje i Murtića.

Manufaktura smisla

U istarskom selu Furuli, s obitelji, razvija multidisciplinarni projekt pod nazivom Manufaktura smisla. Projekt integrira galerijsku, likovnu djelatnost te istraživanje raznih tehnika i znanja koja traže rješenja za problematiku samoodrživosti i tema slobode kao alternative postmodernom neoliberalnom kaosu.

Do sada je izlagao na grupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, u Marrakechu, Grand Rapidsu, Grožnjanu, Višnjanu, Rijeci, Zagrebu… Trenutno sa svojim radovima sudjeluje u tiskanom projektu međunarodnog art magazina "Visions libres" (Photography, Culture and Contemporary Art) .

Izložba se u labinskoj Gradskoj galeriji može pogledati, svakodnevno od 10 do 14 sati, ili uz najavu, sve do 25. veljače 2017. godine, a realizirana je uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina i Istarske županije. (A. ŠĆULAC)

 

armano jeričević izložba gradska galerija labin daniela mohorović