Lovci pritisnuti policama osiguranja

Lovci pritisnuti policama osiguranja

1.6.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Istarska društva, njih 38, lani su za police osiguranja od prometnih i poljoprivrednih šteta od divljači uplatila 1,4 milijuna kuna, gotovo triput više nego prije tri godine. Ipak, veseli što je i naš prijedlog, koji se uglavnom odnosi na pitanje (ne)prilagođene brzine, dijelom ugrađen u izmjene i dopune zakona o lovstvu koji je u saborskoj proceduri, kazao je Gracijano Prekalj, predsjednik županijskog Lovačkog saveza, na preksinoć održanoj sjednici skupštine u Ripendi kraj Labina. Istaknuo je da tom problemu koji guši udruge pokušavaju doskočiti i sa 600-tinjak znakova upozorenja na divljač, od kojih je veći dio postavljen na županijskim i lokalnim prometnicama, a za ostatak je zatražena suglasnost od Hrvatskih cesta.

Poljoprivrednim štetama na granici sa Slovenijom teže je, napomenuo je Prekalj, stati na kraj zbog činjenice da je ovlaštenim lovcima zakon zabranio korištenje oružja noću, kada je divljač aktivna na 200, 300 metara od naselja.
- Glavna kočnica razvoju lovnog turizma poništena je novim pravilnikom za članice Europske unije kojima je dopušteno uvesti do deset kilograma mesa. U Istri je lani izdano 1.150 dozvola za strane lovce, što je petina ukupno odobrenih u Hrvatskoj. Zbog sprečavanja, pak, protuzakonitog lova poboljšanja je suradnja s policijom, s čijim su se predstavnicima edukacijski sastali predsjednici svih lovačkih udruga, lovočuvari i lovna inspekcija, dodao je Prekalj.
Najavljuje da će ove godine s Agencijom za ruralni razvoj poraditi na popularizaciji mesa divljači u ugostiteljstvu, odnosno njegovoj kvalitetnijoj pripremi. Savez je prošle godine prihodovao 1,1 milijun kuna, a ove planira namaknuti 300 tisuća manje. Lovačkim društvima odobreno je 25 kredita iz županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede.

I. RADIĆ

lovci lovački savez agencija za ruralni razvoj lov osiguranje