LNG terminal uništio bi zaštićeni Ubac

LNG terminal uništio bi zaštićeni Ubac

8.3.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Predviđeno je da bi općinsko središte do 2010. godine moglo imati od 2.400 do 2.600 stanovnika u sljedeće dvije godine, a to je osnovni razlog što je vijeće na prekjučer održanoj sjednici jednoglasno odbilo prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije. Ono je prije godinu dana zatražilo od Županije da ovu nerealnu projekciju smanji na 2.000 stanovnika, a da se višak od 600 mogućih novih žitelja preraspodijeli na ostala naselja.


To bi općini pomoglo pri donošenju prostornog plana, odnosno omogućilo bi joj planiranje više novog građevinskog zemljišta. U istom je dopisu traženo i povećanje i turističkih kapaciteta za 1.000 ležajeva što je Istarska županija prihvatila, ali je odbila smanjiti broj stanovnika Raše. Takav stav postaje još nerazumljiviji ako se zna da se u naselje koje je zaštićena urbanistička cjelina ne smiju interpolirati nove zgrade niti ima mjesta za širenje, ali postojeći stambeni fond najvjerojatnije ne bi mogao primiti projektirano povećanje. Među vijećnicima moglo se čuti i mišljenje da se radi o pokušaju zaustavljanja turističkog razvoja općine.


Još su dva razloga za odbijanje prijedloga, a zajednički im je nazivnik potreba strateške procjene utjecaja na okoliš: TE Plomin III i istraživanje lokacija za LNG terminal u Bršici, Koromačnu i Plominu. Terminal na Ubacu kod Koromačna uništio bi ovaj zaštićeni poluotok te potpuno onemogućio razvoj turizma koji je sada na granici suživota s industrijom.
Potreba za većom prisutnošću kontakt-policajca te za postavljanjem kamera na Trg Republike, kojima će se nadzirati i okolne ulice te državna cesta, zaključak je rasprave o stanju sigurnosti u općini. Razlog je učestalo narušavanje javnog reda i mira, oštećivanje imovine i nepoštivanje ograničenja brzine.
Prema izvješću koji je podnio načelnik labinske policije Elvis Zahtila, tijekom prošle godine u općini je evidentirano 47 kaznenih djela što je povećanje za 38 posto u odnosu na 2006. godinu. U sklopu toga zabilježeno je 28 ili dvostruko više kaznenih djela općeg kriminaliteta. Stanje ipak nije loše kao što se čini jer nisu zabilježeni slučajevi maloljetničkog i organiziranog kriminaliteta, a za povećanje otkrivenih slučajeva zloporabe opojnih droga s 11 na 16 »zaslužni« su počinitelji nastanjeni izvan općine. Unutar općeg kriminaliteta 13 kaznenih djela spada u kategoriju teške krađe koje su bile ravnomjerno raspoređene kroz cijelu godinu i po cijeloj općini. Suradnja MUP-a i općine obostrano je ocijenjena dobrom, a načelnik Josip Knapić istaknuo je izvanredno dobar rad policije tijekom duhovne obnove koju je krajem prošle godine na trgu vodio vlč. Zlatko Sudac.

sjednica Raša LNG terminal prostorni plan