Ljetna gužva u knjižnici: Mladi Labinjani pravi čitači

Ljetna gužva u knjižnici: Mladi Labinjani pravi čitači

30.8.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Ugodno iznenađuje podatak koliko osnovaca, pogotovo mlađih, makar ni oni iz viših razreda ne zaostaju, čita na ferijama, kaže bibliotekarka Silvia Sinožić iz labinske gradske knjižnice. Preferiraju, veli, mahom vampirsku prozu, djela Roberta Lawrencea

Stinea, Stephanie Meyer... Od domaćih pisaca za mlade, pak, dobro kotira Sonja Pilić.

- Podjednako čitaju sve generacije, a njihovu šarolikost zaokružuju mlade mame s predškolarcima u kutku sa slikovnicama. Labinjani ovog ljeta mnogo posežu za knjigom, primjećuje Sinožić.

Napominje da neki korisnici na godišnjem odmoru i dvaput tjedno posuđuju po dva-tri naslova. Više temperature povlače, doduše, i niže kriterije. Gutaju se ljubići i tzv. chicklit, lakše štivo.

Ipak, među najtraženijim je djelima trilogija švedskog pisca Stiega Larssona, a ne

zaostaje ni prvijenac afganistanskog autora Khaleda Hosseinija "Gonič zmajeva".

U vrhu top-ljestvice nalazi se i "Hotel Zagorje" mlade autorice Ivane Simić Bodrožić. Na policama ne prenoći niti "Čudo u Poskokovoj Dragi", uspješnica Ante Tomića. Od domaćih pisaca konstantno se čitaju i Hrvoje Šalković, Goran Tibuson te Miljenko Jergović.

Primat u publicistici, pak, i dalje drži Mirjana Krizmanić s djelom "Tkanje života".

Ne odveć sadržajan kutak knjiga na stranim jezicima i ove je godine, baš kao lani, obogatila članica Kaye Storer, koja je odsjela u selu Knapići kraj Koromačna, poklonivši nekoliko knjiga na engleskom.

 

Što kažu čitatelji:

Karla Kravanja:  Ne volim baš beletristiku, uspješnice tipa "Sumrak".

Preferiram filozofske knjige, imam prilično specifičan ukus: štivo treba biti teže, poticati na razmišljanje. Draži su mi stariji pisci: obožavam Kunderu, super mi je Coelho, zatim Hesse... E, da, moram se pohvaliti da sam u srednjoj školi bila najbolji čitač u knjižnici.

Marija Licul: Knjige biram na temelju preporuka prijatelja ili onih novinskih i ti se vodiči pokazuju dobrim. Stalno čitam, moram imati dobru knjigu za slobodno vrijeme. Pazim na kvalitetu štiva, ne volim preteška, ali ni ljubiće. Važan mi je stil pisanja. Eto, podignula sam, primjerice, "Crvenu ružu" Julie Garwood. Već sam, vidite, i dvoipolgodišnjeg unuka počela voditi u knjižnicu!

Vjeran Korša: Tek sam se učlanio u knjižnicu, i to najviše zbog kćeri Nikoline, koja ide u drugi razred osnovne. Dobro će joj doći vježbanje čitanja, usvajanje tih navika. Uz knjigu se, uostalom, doma lijepo zabavi.

Vjerojatno će preko priča i pripovijetki sve doživljavati drukčije. Uzmemo po tri naslova, zasad smo još na slikovnicama s pratećim tekstom, idemo korak po korak.

 

gradska knjižnica silvia sinožić knjiga čitanje literatura