Lazarić: Dim iz Rockwoola do Plomin luke

Lazarić: Dim iz Rockwoola do Plomin luke

17.2.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

U zadnje dane svoje probne proizvodnje Rockwoolova tvornica kamene vune u Tupljaku kao da okolno stanovništvo želi namiriti sa dostatnim količinama smrada, dima i svega ostalog što te izlučevine sadrže. Očito su osjetili snagu podrške političkih struktura od lokalne, županijske, pa sve do državne vlasti. Jučer tijekom cijelog dana izdizao se je iz  njihovog dimnjaka visok stup dima. Obzirom na mirno vrijeme, bez ikakvog daška vjetra taj se je dim izdizao do određene visine, a zatim spuštao i popunjavao svaki dolac, udolinu, škrapu...

Očito je ta dimna masa teža od zraka, pa nakon što ga sila uzgona i pospješena temperaturom digne do određene visine, dim se spusti i prione iz samo tlo. Sinoćnji masovni prosvjed ogorčenih građana nije izazvao nikakve pozitivne reakcije rukovodne strukture Rockwoola, dapače, pokazali su svu svoju bezobzirnost i inat, te danas još bolje i izdašnije popunili Lug na potezu od pod Bolobani, pa se do Plomin Luke. Na fotografijama, snimljenim oko 7:30 iz Pićna, te nešto kasnije iz Kožljaka vidi se kako izgleda zrak "1. kvalitete", kako nam to uporno iz Rockwoola ponavljaju. Naš narod kaže:"Ako koza laže , rog ne laže!" Možda je ove fotografije i suvišno komentirati, iz njih se zaista sve vidi ia lako svodi zaključak. Što preostale okolnom stanovništvu, definitivni pomor ili seoba? Koji je prostor zahvaćen isto se na fotkama zorno vidi, a o kojem broju stanovništva se radi lako je zaključiti. To je ono što se okom može zamijetiti, no nikako ne smijemo zaboraviti i onu drugu komponentu zagađenja, a radi se o podzemnim vodama.

 

Ovo je prostor ogromnih podzemnih rezervi vode i prema PP-u Republike hrvatske označen kao prostor od strateških rezervi vode, a na takvim nije dozvoljeno graditi industrijske pogone tipa Rockwool. Što se u ovom trenutku dešava sa tlom i podzemnim vodama, još nitko i ne spominje. Dok inspekcijske službe obilaze tvornicu sa rukama u džepovima i torbicom o ramenu, bez ikakvih instrumenata, a čini se i želje i namjere da išta uoče - teško možemo računati s nekakvim objektivnim mišljenjem, a kamo li s nekakvim rezultatom. Građevinska dozvola i probni rad tvornice ističe 20. o.mj., ne izda li se uporabna, mogao bi to značiti i kraj Rockwoola na ovom prostoru. To bi bilo i jedino prihvatljivo rješenje za Istru u cjelini, jer ne zaboravimo strukturu terena, koji je izrazito kraški, pa sve ono što u tlo dospije u stvari i ne znamo kamo i završava. Čujem da je danas u Rockwoolu oveća ekipa, neki kažu čak oko 30 inspektora. Budu li danas ti inspektori zanemarili stvarnost i unatoč svemu produžili rad tvornice, bit će to kraj svih naših snova o budućnosti na našoj djedovini. Umjesto planiranja gradnje kapaciteta za zapošljavanje mladih, gradit ćemo cimitere, posebno one za dicu - kakove su nekad u doba velikih boleština, po našim mjestima postojale.   (Klaudijo Lazarić)

Rockwool Klaudijo Lazarić dimiti ekologija