Labinu prijeti redukcija vode - zbog dugotrajne suše na Labinštini

Labinu prijeti redukcija vode - zbog dugotrajne suše na Labinštini

18.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

- Nastavi li se sušno vrijeme i na proljeće, korisnike ćemo prije ljeta vjerojatno morati pozvati da ne zalijevaju poljoprivredne i javne površine, upozorava direktor Vodovoda Labin Dino Škopac na izglednost uvođenja racionalizacije potrošnje.

Još na prošlotjednoj sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje skrenuo je pažnju na zabrinjavajući vodostaj izvora na Labinštini, koja se inače diči njihovim bogatstvom: "Svijetli žuta lampica uoči turističke sezone", rekao je Škopac i napomenuo da proljetne kiše ne mogu značajno napuniti bunare.

- Bojimo se za turističku sezonu, pogotovo njenu špicu, kada se potrošnja i utrostruči u odnosu na zimu: ne bude li značajnih padalina, početkom kolovoza bit će moguće i redukcije. Ne želimo stvarati lažnu uzbunu, već samo istaknuti evidentni problem, o kojem ću službeno obavijestiti i nadležne institucije, napominje Škopac.

Prema podacima Vodovoda, lani je na Labinštini palo 740 litara kiše po metru četvornom, a godinu dana ranije tisuću litara više.

- Iza najkišovitije godine u posljednjih pola desetljeća uslijedila je najsuša, a siječanj je donio nastavak trenda. Nikad nismo imali takve nagle, ekstremne prijelaze pa sve može sugerirati na klimatske promjene, primjećuje Škopac.

Izostanak padalina najviše osjete vrela Plomin i Kožljak, čiju trenutnu slabu izdašnost najbolje oslikava činjenica da se i dio Kršana, konkretno potez Čambarelići - Blaškovići - Pristav, te Štrmac i Ripenda, umjesto s tih izvora, odnedavno snabdijevaju s onog Fonte Gaj-Kokoti u Raškoj dolini. To je, vele u Vodovodu, dosad nezabilježen slučaj.

Izvor Kožljak, koji je krajem 2010. davao 22 litre vode u sekundi, godinu dana kasnije "cijedi" četiri i pol puta manje, a Plomin je u istom usporednom razdoblju s 12 pao na 2,5 litara. (Igor RADIĆ)

redukcija voda vodoopskrba dino škopac suša