Labinština sebe vidi i u turizmu

Labinština sebe vidi i u turizmu

14.3.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Izmjene županijskog prostornog plana doživjele kritike u istočnoj Istri.

Ako je suditi po reakcijama labinskih općina i Grada, predloženim izmjenama županijskog prostornog plana malo je tko zadovoljan. Labinsko je vijeće, uz poneko protivljenje oporbe, zaključilo da im je neprihvatljiva nova i jača elektrana na ugljen, kao i olako ubacivanje LNG-a, davši negativno mišljenje na plan. Poglavarstvo nije bilo zadovoljno ni planiranim turističkim kapacitetima. Na nesrazmjer u njihovoj raspodjeli ukazala je na prvoj labinskoj raspravi o izmjenama plana Anamarija Lukšić, pročelnica Odjela za gospodarenje prostorom, istaknuvši da su oni povećavani nekim općinama i gradovima u Istri, no ne i Labinšćini.


Najviše razloga za nezadovoljstvo imala je Općina Raša. Prema izmjenama plana predviđeno je da bi općinsko središte do 2010. godine moglo imati od 2.400 do 2.600 stanovnika. To je bio i osnovni razlog zbog kojeg je vijeće na posljednjoj sjednici jednoglasno odbilo pozitivno mišljenje na prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije. Raša je, naime, prije godinu dana tražila od Županije da projekciju raškog stanovništva smanji na 2.000, a da se višak od 600 mogućih novih žitelja preraspodijeli na ostala naselja. Tako bi Općina mogla kod donošenja prostornog plana spriječiti prevelika smanjenja građevinskog zemljišta u odnosu na stari Prostorni plan općine Labin, koji je još uvijek na snazi u općini Raša i na njenoj 48 kilometara dugoj obali.


U istom je dopisu traženo i povećanje turističkih kapaciteta za tisuću ležajeva što je Županija prihvatila, ali je odbila smanjiti broj budućih Rašana. Takav stav vijeću je nerazumljiv ako se zna da se u naselje koje je zaštićena urbanistička cjelina ne smiju interpolirati nove zgrade niti ima mjesta za širenje, a postojeće najvjerojatnije ne bi mogle primiti povećanje. Kršanci su pak na posljednjoj sjednici dali zeleno svjetlo izmjenama županijskog plana, i to nakon što je Županija prihvatila zahtjev Općine da se izbriše odredba o maksimalnoj snazi TE Plomin od 710 megavati i dalekovoda od 400 kilovolti te da se turistički kapaciteti povećaju za dodatne dvije tisuće ležajeva.


Promjena županijskog plana, koja Labinšćinu nije pretjerano oduševila građevinskim zemljištem, nesretno je koincidirala i s najavama gradnje LNG terminala u Raškom zaljevu te povećanjem kapaciteta postojeće elektrane. U takvim uvjetima, kao što se već pokazalo na sjednicama vijeća, neće biti teško koristiti tezu da je ovaj kraj žrtvovan prljavoj industriji.

Foto: Luka Bršica

Labinština prostorni plan istra istočna obala Bršica TE Plomin