Labinština: Ili štednja ili redukcija

Labinština: Ili štednja ili redukcija

6.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Građani Labinštine trebaju obustaviti sva navodnjavanja, zalijevanja i pranja ulica te maksimalno provoditi mjere štednje vode jer će u protivnom redukcije njene potrošnje postati neizbježne, stoji u zaključku čelnika lokalnih samouprava Labinštine donesenog početkom tjedna.

Dokument su potpisali gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, raški načelnik Josip Knapić, kršanski načelnik Valdi Runko, pićanski načelnik Ivan Franković i načelnik Sv. Nedelje Srećko Mohorović. Također, zaključkom  se nalaže Vodovodu Labin da do 15. srpnja u funkciju vodoopskrbe stavi Bubić jamu u Plomin luci.

Zaključak je donijet na temelju podatka da su u prvih šest mjeseci ove godine pale 233 litre kiše po četvornom metru, što je 40 posto prosjeka u proteklih pet godina te činjenice da se zbog stalnog rasta temperature povećava potrošnja vode.

Vodovodu je dopušteno iz Bubić crpsti maksimalno 30 litara vode u sekundi, što bi riješilo vodoopskrbu Plomin luke, Kršana i Plominskog zagorja, koji se sada napajaju iz izvora Fontegaj, Kokoti i Mutvica u Raškoj dolini budući da izvori Kožljak i Plomin daju samo petinu uobičajenih količina vode.

U trima raškim izvorima vodostaj je niži od normalnog, ali se i dalje crpi standardnih 140 litara u sekundi. Hrvatske vode su u ponedjeljak počele s izgradnjom zagata na Obuhvatnom kanalu broj 2, brana koja će spriječiti moguće prodor morske vode u izvor Kokoti. (R. SELAN)

izvori voda vodoopskrba