Labinština: 833 drivatelja krvi i sve više darivateljica; poslodavci nemaju sluha

Labinština: 833 drivatelja krvi i sve više darivateljica; poslodavci nemaju sluha

28.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom 25. listopada, Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, jučer je labinska dogradonačelnica Liliana Vale primila je višestruke darivatelje krvi s područja grada. Prijemu se odazvalo 5 jubilarnih darivatelja. U uvodnoj riječi naglašeno je da u današnjem «trgovačkom» društvu kada je sve moguće kupiti novcem krv još uvijek nije moguće kupiti ni proizvesti.

Darivatelji su poručili kako poslodavci nemaju sluha za tu vrstu humanitarnih akcija jer izbivaju s posla.

Također nemaju pravo na jedan slobodan dan kako je pripisano Zakonom. Ravnateljica Crvenog kriza Labin, Nadija Mauro-Škopac izuzetno je zadovoljna rezultatima dobrovoljnog darivanja krvi u posljednjih osam godina, a posebice tekućom 2008. godinom u kojoj je do listopada zabilježeno 883 darivatelja krvi. Mauro-Škopac osvrnula se i na mailove u kojima se često hitno traži krv. Kazala je kao je to ljudska reakcija na situaciju u zdravstvu jer liječnici ukoliko nisu sigurni u dijagnozu često se koriste izgovorom da ne mogu započeti liječenje jer nemaju dovoljnu zalihu tražene krvne grupe.

 

Iz statističkih podataka o zastupljenosti krvnih grupa među aktivnim darivateljima krvi za 2008. godinu vidljivo je da je na području Labinštine najviše, odnosno 247 doza krvi, prikupljeno krvne grupe 0 pozitivno.

Druga po redu medu najučestalijim krvnim grupama je A pozitivna koje je prikupljeno 231 doza dok se na trećem mjestu nalazi B pozitivna sa 88 prikupljenih doza.

Povećao se i udio žena u postotku darivanja krvi tako da je trenutni omjer 30:70. Čak 72 posto bočica krvi prikupi se u Labinu, 20 posto u Raši dok preostalih 8 posto spada na preostale općine u okolici Labina. Aktivni darivatelji svaka tri mjeseca mogu darovati po 450 miligrama krvi.

Radio Labin 

 

Glas Istre:

»Kad sam prije 30 godina krenuo ploviti, tražili su od mene da odredim krvnu grupu, a za darivatelje je taj test bio besplatan. Otad je krenulo samo od sebe: meni je sad sasvim prirodno odazivati se akcijama«, rekao je Edi Božičković, jedan od darivatelja-jubilaraca za koje je jučer upriličen prijem u labinskoj gradskoj vijećnici.


Uz njega, 50 puta krv su dali Mladen Adum, Husein Džinić, Guerrino Gobbo i Suljo Hodžić, a 75 darivanja bilježe Marijan Kos, Željko Radivoj, Amit Tefik i Marko Tomić. Žene pak zastupaju Mirjana Dobrić s 55 i Ilinka Jelić s 35 doza.


- Nastojali smo biti dostupniji kroz više manjih akcija na Labinštini, što je urodilo plodom jer nam je ovo jedna od uspješnijih godina. Odazvala su nam se ukupno 883 darivatelja, od kojih su 74 nova, među kojima je 30-ak srednjoškolaca, što posebno raduje, rekla je Nadia Mauro Škopac, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa, istaknuvši i sve veću zastupljenost žena. Istaknula je da od tvrtki s Labinštine jedino Holcim organizira akcije darivanja.


Dotičući se nerazumijevanja poslodavaca prema darivateljima, Morin Kudić, djelatnica Crvenog križa, navela je izostanak osnovnog prava na slobodni dan. Ukazala je i na problem cirkularne elektronske pošte o navodnim potrebama za određenom krvnom grupom.
- Takve mailove proslijedili smo u središnji Zavod za transfuzijsku medicinu, iz kojeg su nam odgovorili da je riječ o dezinformacijama koje samo zbunjuju i štete, rekla je.
Liliana Vale, dogradonačelnica Labina, zahvalila je jubilarcima na iskazanoj humanosti i velikom srcu, uručivši im prigodne poklone.

I. R.

 

 

 

 

Darivanje krvi akcija humanost GDCK Gradsko društvo crvenog križa Nadia Mauro Škopac Liliana Vale Dan dobrovoljnih darivatelja krvi Edi Božičković