Labinsko gradsko vijeće: OTPISUJU SE DUGOVANJA ZA 30-ak GRAĐANA na ime komunalija i rata za stan, iz proračuna za to osigurano oko 100 tisuća kuna

Labinsko gradsko vijeće:  OTPISUJU SE DUGOVANJA ZA 30-ak GRAĐANA na ime komunalija i rata za stan, iz proračuna za to osigurano oko 100 tisuća kuna

13.9.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na 16. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina vijećnici su usvojili izvješće o poslovanju Trgovačkog društva LABIN 2000 d.o.o. Labin za prošlu godinu. Kako je istaknuo direktor Dalibor Zupičić, to je društvo poslovalo pozitivno i ostvarilo plan jer je ostvarena dobit od 25 tisuća kuna, uglavnom od naplate parkiranja u Labinu i Rapcu. Prihod je bio dva milijuna i 955 tisuća kuna a rashod dva milijuna i 925 tisuća. Silvano Vlačić , nositelj nezavisne Vlačićeve liste smatra da je dobit od 0,8 posto u odnosu na prihod premala, a Neel Rocco iz SDP-a kaže da nije mogla pronaći planove društva pa ne zna da li su oni ispunjeni.


Nije zadovoljna ni kaosom oko parkiranja u starom gradu. Darka Martinovića sa nezavisne Vlačićeve liste zanimalo je kada će svjetlo dana ugledati Studija o pakiranju u gradu Labinu, a gradonačelnik Valter Glavičić najavio je da se studija priprema u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti iz Zagreba i da će ona do kraja godine biti predstavljena javnosti. Usvojeno je također izvješće o poslovanju Gradske knjižnice Labin za 2017. godinu koje je podnijela ravnateljica Silvija Fiamengo istaknuvši da knjižnica ima 1.729 članova i više od trideset tisuća jedinica knjižnične građe. Tajnik Sportske zajednice Siniša Verbanac podnio je izvješće o poslovanju Sportske zajednice Labin za prošlu godinu te odgovarajući na pitanja vijećnika najavio pomoć šahovskom klubu i objavom termina za korištenje tartan staze na Gradskom stadionu i sportskog centra Franko Mileta s čijim je korištenjem vrlo zadovoljan. Obrazložio je da NK Rabac ima više sredstava od NK Iskre iz Vineža iako su u istom rangu jer ima više ekipa u podmlatku.


Podnoseći izvješće o svom radu za prvih šest mjeseci ove godine Labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je da je prvo polugodište 2018. donijelo niz ostvarenih projekata, neki iznimno bitni su dogovoreni, a neki su u fazi projektiranja a posebno je zadovoljna što je iz EU fondova povućeno više od 9 milijuna kuna. U prvoj polovici godine, zahvaljujući i EU financiranju, započeli smo dva projekta energetske obnove: Grad ulaže 1,3 milijuna kuna u energetsku obnovu OŠ „Ivo Lola Ribar“ - Područne škole Kature, te u Dječji vrtić „Pjerina Verbanac“ daljnjih 1,5 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je dva važna projekta koja su predstavljena za iduće razdoblje - idejno rješenje pješačko biciklističke staze Rabac - Duga Luka, kao i projekt RUNE o uvođenju širokopojasne infrastrukture. Smatra da je također napravljen veliki zaokret u pripremi izgradnje Doma za starije, u ovom razdoblju održan je sastanak radnog tima za provedbu projekta izgradnje Doma za starije osobe u Labinu, te je donesena odluka o izgradnji Doma na lokaciji Kature, na površini u vlasništvu Grada a u tijeku je projektiranje. Za obavljanje komunalnih poslova za održavanje javne rasvjete na području Grada Labina u iduće četiri godine kao najpovoljnija izabrana je ponuda Labinske Elektre u visini od 326 tisuća kuna bez PDV-a. Tvrtki Dimo- promet iz Zagreba dana je koncesija za obavljanje komunalne djelatnosti dimnjačarski poslovi na području Grada Labina uz godišnju naknadu od 60 tisuća kuna. Prihvaćena je ponuda tvrtke Danieli Systec u visini od 620 tisuća kuna kao najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju nekretnina u Poduzetničkoj zoni VINEŽ - I FAZA. Dana je suglasnost IVS - Istarskom vodozaštitnom sustavu d.o.o. Buzet za provedbu ulaganja na izgradnji sanitarne kanalizacije naselja Marceljani  u svrhu prijave na natječaj iz Programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Investicija je vrijedna šest milijuna kuna a trebala bi biti dovršena do kraja 2020. Vijeće je dalo suglasnost za provedbu ulaganja na području Općine Pićan za Projekt – Građevina javne i društvene namjene – Vatrogasni dom.


Vijeće je također donijelo Odluku o otpisu duga fizičkim osobama na dan 31. prosinca 2017.godine po ovrhama starijim od pet godina i najviše do pet tisuća kuna uvećanih za pripadajuće dospjele kamate. Procijenjeno je da će to Grad stajati oko 100 tisuća kuna. Jednokratnu pomoć tako će dobiti će tridesetak ovršenih građana uglavnom za račune komunalne naknade i rate za stan. (Branko BIOČIĆ)


gradsko vijeće otpis dugova dugovi darko martinović